Stora chanser till jobb

Det råder stor brist på distributionselektriker, i länet likväl som i hela Sverige.Därav har Kunskapens hus fått grönt ljus till att starta en kvalificerad yrkesutbildning för kategorin.- Den ger goda chanser till jobb och en bra grund att utbilda sig vidare ifrån, säger rektor Tomas Stens.

Fotograf: Maria Ödalen

Fotograf: Maria Ödalen

Foto:

Jokkmokk2006-04-22 00:00
Till hösten kör den i gång, en 14 månader lång KY-utbildning för distributionselektriker i Jokkmokk. Innan dess ska 20 platser fyllas, vilket inte tycks bli några problem.

- Intresset är stort, många ringer och hör sig för och vi har även fått in en hel del ansökningar, säger utbildningsledare Sofia Grebner.

De flesta intressenterna är män från Norrbotten och Västerbotten.

- Vi vill framhålla att kvinnor är jättevälkomna att söka och att den här branschen vill verka för att få in fler kvinnor i yrket, säger rektor Tomas Stens.

Bred elutbildning

Genom teoridelen, som leder till allmän behörighet, får eleverna en bred elutbildning som efterfrågas av många företag och som utgör en god grund att utbilda sig vidare ifrån inom branschen.

En tredjedel av utbildningen består av praktik, så kallat lärande i arbete eller LIA, vilket ger en direkt koppling till näringslivet genom att eleverna arbetar på fältet i olika företag.

-De kommer att jobba med allt som hör företagen till - bygga kraftledningar, serva stationer, bygga upp bredbandsnät och så vidare, säger Tomas Stens.

I Jokkmokk är det Vattenfall och Lapplands eltjänst AB, som står till förfogande. Utöver det är ett drygt tiotal företag, från Kiruna i norr till Sundsvall i söder, involverade.

Betyg och intervjuer

- Vi har säkrat antalet LIA-platser med råge. Tanken är att eleverna ska vara ute på olika företag var och en av de tre perioderna. Detta för att de ska tillgodogöra sig så bred erfarenhet som möjligt och öka chanserna till jobb efter utbildningens slut. Om inte företag a eller b har möjlighet att anställa, kanske c har det, säger Stens.

Antagning kommer att ske via betyg, samt antagningsintervjuer. Representanter från samarbetsföretagen kommer att sitta med vid intervjuerna.

- Om branschen får sitta med och tycka till om en som sökt och känna in om den skulle kunna tänka sig att anställa personen i fråga, är ju den sökande godkänd innan utbildningen ens har börjat, säger Stens, som ser goda möjligheter till jobb efteråt.

Stort behov

- Det är ju det som är själva syftet med en KY-utbildning. Grunden till att få starta en sådan är att det finns ett rekryteringsbehov i branschen. Och det finns ju en hel del att göra inom elbranschen både i länet och Sverige, säger han och pekar på Vattenfalls stora investeringar, de många pensionsavgångar som är nära förestående i de flesta av branschens bolag, samt stormen Gudruns efterverkningar som ännu inte är helt reparerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om