Stängd skola gav ökad närvaro på gymnasiet i Jokkmokk

Snart slutar en annorlunda period för Jokkmokks gymasieelever. Men, undervisningen på distans har haft ett flertal positiva effekter.

Selma Nygårds tar examen från naturvetenskapsprogrammet. Hon tycker att mycket har varit positivt fjärrundervisning." Hemma kan jag fortsätta med en uppgift tills jag är klar", säger hon.

Selma Nygårds tar examen från naturvetenskapsprogrammet. Hon tycker att mycket har varit positivt fjärrundervisning." Hemma kan jag fortsätta med en uppgift tills jag är klar", säger hon.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokk2020-06-03 11:30

– På måndagen berättade de att det skulle kunna hända men vi trodde nog inte att det skulle kunna bli allvar. På tisdagen sa de att "skolan ska stänga, ni får inte komma hit". Det kändes overkligt. 

Det berättar Selma Nygårds som nu tar examen efter att ha läst tre år på naturvetenskapsprogrammet på Bokenskolan i Jokkmokk. 

Nytillträdda rektorn Eva Öhlund Westerberg började jobba som tillförordnad rektor i januari och började sin rektorsanställning den 16:e mars. Hon fick en speciell start på nya jobbet.

– Dagen efter fick vi veta att vi skulle stänga; den 18:e fick eleverna hemuppgifter och den 19:e körde vi igång med fjärrundervisningen.

Lärarna fick en dag på sig att ställa om undervisningen. 

– Utan deras positiva inställning hade det inte gått. Inte en enda har sagt att "det här ställer jag inte upp på".

Precis som Selma Nygårds så framhåller Eva Öhlund Westerberg att skolan hade det ganska bra förspänt genom att man sedan länge haft fjärrundervisning genom samarbetet i Lapplands gymnasium – där även Kiruna, Gällivare och Pajala ingår. Alla elever har sedan tidigare också en dator. 

Eftersom skolan hållit stängt under en längre period har det varit nödvändigt för lärarna att se eleverna så att de kunnat vara säkra på att det verkligen suttit en elev vid datorn. Selma Nygårds berättar att de flesta av hennes lärare har haft krav på att eleverna ska synas för att få närvaro, men inte alla.

– På vissa lektioner har de sett oss men inte vad man gör. Man kunde sitta och hålla på med mobilen och inte lyssna på läraren så noga, säger Selma Nygårds.  

Bokenskolan har använt sig av ett datorstöd som möjliggjort att alla elever sett varandra samtidigt också. Men tröskeln har varit hög till att visa sig i kameran för vissa elever. 

– I vissa fall har vi fått ta det steg för steg genom att be eleven visa lite av huvudet en dag och nästa dag lite mer, berättar Eva Öhlund Westerberg.

Eleverna har följt schemat och haft lektioner via länk och överraskande nog har man haft mindre frånvaro än i vanliga fall. 

– Vi har nått de som känner sig mer trygga i hemmet än i skolan och som vi inte annars når så lätt. Men, det har dalat lite nu eftersom det dragit ut på tiden och man vill tillbaka till skolan, säger Eva Öhlund Westerberg. 

För Selma Nygårds har det mest negativa med skolstängningen varit att inte få träffa kompisarna som vanligt. Men hon har också fått upp ögonen för det positiva med rutiner. 

– Det har gått bra. Vi har haft en del lektioner via länk sedan tidigare så det är inte jättenytt för oss. En nackdel var att man inte kom igång på samma sätt när man inte behövdefölja rutinerna och man kan gå i pyjamas hela dagen. 

– En enkät som gjordes på skolan visade att vissa har svårt att komma igång med uppsatser och sådant. Det var också många som slarvade med maten om inte föräldrarna var hemma. 

Eva Öhlund Westerberg får inte genomföra sin första skolavslutning som rektor i år. Istället har hon haft möten med studentkommittén för att komma fram till en så bra avslutning som möjligt ur alla aspekter. 

– Årskurs ett och två kommer att ha sin avslutning med mentorerna på distans. Årskurs tre kommer att vara i kyrkan – bara eleverna, mentorerna och prästen. Sedan går de ut klassvis genom kyrkans tre utgångar. Utanför får två anhöriga till varje elev ta emot dem. 

Hon hoppas att alla hörsammar beslutet. 

– Om det inte respekteras får studenterna inte fira sin dag.

Lapplands gymnasium

Lapplands gymnasium är den gemensamma gymnasieorganisationen för Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala. Tillsammans har de fyra skolorna ett 20-tal gymnasieprogram samt gymnasiesärskolor på varje ort. Vissa ämnen ges med fjärrundervisning för att på så sätt dela på den samlade lärarkompetensen. Till exempel kan eleverna läsa kurser i sociologi, filosofi och språk med lärare från en annan skola än hemorten med distansteknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!