Länge levde de relativt okända skoltsamerna sida vid sida oberoende av landsgränserna i norra Finland, Norge och Ryssland. Men när järnridån reste sig över Europa och skärmade av dåvarande Sovjetunionen från omvärlden splittrades skoltsamerna, och blev i vissa fall tvångsförflyttade från gränsen.
Kontakter och relationer gick inte att uppehålla och gick därmed förlorade allt eftersom årtiondena gick. Idag finns det runt 1000 skoltsamer utspridda över de tre länderna, och sedan järnridån föll finns det de som försöker ta tillbaka sin rötter och bygga upp kontakten med varandra igen.
Fem av dem möttes i Jokkmokk på Ájttes museum. Maria Kemi Rein och Venke Tørmænen från Norge, och Mirva Tapaninen, Tuuli Malla och Mari Gauriloff från Finland. De har kommit för att se den utställning om tvångsförflyttningar de har varit en del i att ta fram. De ska även visa upp en film om den skoltsamiska historien.
Men alla kunde inte vara med.
– Tyvärr kan inte de som bor i Ryssland vara med på grund av kriget och det rådande världsläget, säger Mari Gauriloff.
Hur tänker du om det?
– Jag är orolig, det känns som att det håller på att resa sig en ny järnridå där vi hålls ifrån varandra återigen. Jag hoppas att vi snart kommer kunna ha med skoltsamer från Ryssland igen, och fortsätta bygga upp vår kultur, säger hon.