På lördag avgörs det 220 kilometer långa Nordenskiöldsloppet för sjunde gången i modern tid. På startlinjen kommer 585 åkare från 21 olika länder stå, och däribland dem några av världens bästa långloppsåkare.
Loppet gjorde ett uppehåll förra året då tidigare huvudsponsorn Red Bull ville ta ett kliv tillbaka, och en ny ägarform skulle mejslas ut. Nu äger den lokala föreningen Jokkmokks skidklubb (JSK) en majoritet av bolaget och har helt tagit över ansvaret för att arrangera tävlingen.
– Det känns riktigt bra, vi har byggt upp en projektgrupp som gjort ett jättebra jobb att organisera alltihop. Många i den gruppen hjälpte redan till i den gamla organisationen så allt var inte helt främmande, säger Linnea Maldonado, ordförande i JSK.
Johan Påve beskriver sig som lite av en lagkapten för projektgruppen och även om det är mycket att stå i de sista dagarna innan loppet, så känner han sig ganska lugn.
– Det lokala samhället och föreningslivet i Jokkmokk finns verkligen i ryggen på oss. Vi kommer ha omkring 500 volontärer som hjälper till på ett eller annat sätt. Det är riktigt god uppslutning med tanke på kommunens invånarantal. Jag tror faktiskt människor gillar att klubben tagit över loppet, säger han.
Det är inte bara ledningen som är ny för i år, även dragningen av spåren har gjorts om. Starten går på skidstadion i Jokkmokk istället för i Purkijaur. Och skidåkarna kommer vända i närheten av Njavve istället för att åka hela vägen till Årrenjarka.
– Det blir inte exakt samma sträcka som det historiska loppet 1884, men distansen är densamma. Den nya bandragningen är pålitligare då dåliga mellan Njavve och Årrenjarka ofta ställt till det i sista sekund. Det blir även logistiskt enklare för deltagarna när start och mål är på samma ställe, säger Johan Påve.
För att locka större publik till målgången så kommer det även ske försäljning av fika, mat och dryck under eftermiddagen. Även påskharen ska göra ett besök.
Enda orosmolnet inför tävlingen är det snöfall som väderprognosen varnar för och som ska pågå hela dagen innan loppet.
– Spåransvariga kolla konstant på väderprognosen men jag är inte orolig. Vi har preparerat spåren under en månad och det ska vara en riktigt bra bas. Det finns även en beredskapsplan för om det skulle komma mycket snö, säger Johan Påve.