Snöskoterriksdan förlagd till Luleå

Tredje helgen i november kommer Luleå att invaderas av de snöskoterfrälsta. Årets snöskoterriksdag är förlagd till staden.- Inte första gången heller, men det är mer än tio år sedan förra gången, tror Lars-Gunnar Lundwall.

Lars-Gunnar Lundwall, Jokkmokk och ordförande i Soofed, ser fram emot snöskoterriksdan i Luleå senare i höst. "Vi har en rad viktiga frågor kring snöskotern att debattera".

Lars-Gunnar Lundwall, Jokkmokk och ordförande i Soofed, ser fram emot snöskoterriksdan i Luleå senare i höst. "Vi har en rad viktiga frågor kring snöskotern att debattera".

Foto: privat

JOKKMOKK2009-10-15 06:00
Skoterriksdagen, som den kallas brukar varje år locka en hel del representanter från Älvkarleby, söder om Gävle upp till Kiruna i norr.
- Att det brukar komma omkring 200 personer är i sig inget ovanligt, säger Lars-Gunnar Lundwall, Jokkmokk och också ordförande för Snofed, snöskoteråkarnas riksorganisation.
Viktiga frågor
Hur det blir i år är han inte riktigt beredd att svara på ännu. Men naturligtvis hoppas han på att det gärna ska locka fulla hus.
- Själva snöskoterriksdan hålls på lördag och söndan är vikt för årsmötet. Bara härifrån lilla Jokkmokk kommer det att finnas fem representanter på plats.
Snöskoterriksdan är ett forum för diskussioner och debatt för viktiga frågor som rör snöskoteråkarna. En sådan fråga är, enligt Lars-Gunnar Lundwall finansieringen av snöskoterleder.
En finansiering som varierar väldigt mycket från kommun till kommun, beroende på var man är bosatt.
- Det finns kommuner i landet som inte betalar ut en krona för det här underhållet. Sedan finns det kommuner som ser på det i en positivare omfattning och bidrar ekonomiskt till det.
Jokkmokks kommun till exempel bidrar med ungefär 200 000 kronor till att hålla skoterlederna farbara.
Ministrar inbjudna
Både miljö- och infrastrukturministern är inbjudna till snöskoterriksdan. Men i dagsläget är det osäkert om det blir något ministerbesök överhuvudtaget.
- Miljöministern har redan hunnit med att tacka nej till ett besök, säger Lars-Gunnar Lundwall. Om det blir något besök av infrastrukturministern är ännu så länge osäkert, eftersom vi inte fått något svar.
Men det kommer inte bara att bli diskussioner och debatt på snöskoterriksdan, utan även också underhållning hämtad från Lars-Gunnar Lundwalls hemkommun.
- Vuollerimrevyn vill gärna komma ut och lufta sina scenkläder hos oss, eftersom det aldrig blev någon höstrevy för dem i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om