Smart specialisering ska lyfta destinationen

Ett kort projekt. Men effektivt och engagerande. Destination Jokkmokk har en plan. "Småskalighet och inte volym är vår bärande modell", säger projektledare Ulf Hägglund.

Njunjesbron vid Kvikkjokk, porten till fjällvärlden är ett tursitmål i kommunen.

Njunjesbron vid Kvikkjokk, porten till fjällvärlden är ett tursitmål i kommunen.

Foto: Pär Bäckström

Jokkmokk2023-11-06 09:15

Destination Jokkmokk är en medlemsägd ekonomisk förening samt intresse- och kunskapsorganisation för kommunens besöksnäring. Syftet är att stärka företagens och destinationens förutsättningar till hållbar utveckling.

Föreningen äger, med andra ord, och förvaltar varumärket för Jokkmokk som resmål, Destination Jokkmokk.

Den senaste i raden av aktiviteter är projektet "Smart specialisering i besöksnäringen" som Ulf Hägglund drivit från i maj, via finansiering från Leader Polaris, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Sparbanken Nord och Jokkmokks kommun, med avslut i november.

– Det är ett kort projekt och målet är att förankra och utveckla destinationens unika turismpotentialer, det vill säga de styrkor som gör Jokkmokk till en unik plats att besöka. Målgruppen är i huvudsak besöksnäringens företag och aktörer, befintliga som potentiella, säger Ulf Hägglund.

Dessa företag, organisationer, föreningar, privatpersoner och kommunala verksamheter har bjudits in till fyra work-shops där, bland annat, förslag på målgrupper vars drivkrafter för att resa till andra platser som stämmer överens med destinationen Jokkmokks potential och värdegrund.

– Det handlar om att även fortsatt bedriva en hållbar turism, där småskalighet, inte volym är en bärande modell. En modell som betyder att vi vårdar våra resurser, miljömässiga, sociala, ekonomiska och kulturella, så att de kan nyttjas och avnjutas även av kommande generationer, konstaterar Ulf Hägglund vidare.

Förutom de work-shops som avhållits har även allmänheten bjudits in till öppna möten i Kåbdalis, Kvikkjokk, Vuollerim, Porjus och Jokkmokk där projektet presenterats och information förmedlats. Syftet har även varit att bjuda in lokalbefolkningen till en dialog om besöksnäringens roll i platserna och hela kommunens utveckling.

– Vi har fått till oss ovärderlig kunskap om platsens historia, om resurser som finns, funnits och som saknas. Dessutom om behov och om innovativa och spännande idéer. En riktig läranderesa, slår Ulf Hägglund fast.

Löpande möten och företagsbesök har även genomförts inom ramen för projektet vilket också gett insikter och kunskaper som nu ska tas vidare.

– Det finns självklart massor mer att göra men efter de samtal och pratstunder vi haft har vi gemensamt kunnat utveckla idéer och tagit med oss konkreta förslag till nya insatser, summerar Hägglund.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!