Det handlar uteslutande om hantverk, om arbeten där händerna gjort allt arbete. Som det varit i hela den samiska traditionen under århundraden tillbaka i tiden. Då digitalisering inte ens fanns i fantasin. Som traditionen bjuder presenterade tvåårseleverna sina examensalster även under marknadsdagarna, de sista dagarna innan utställningen tas ner.
Det råder ett lugn i lokalerna, marknadshetsen har flyttat ut för den här gången, vilket naturligtvis eleverna är medvetna om.
– Jo, det är lite speciellt, säger Maja Jannok Björnström från Kiruna samtidigt som hon visar upp en av de alster som är speciellt. En kolt i denim.
– Jag funderade vad jag skulle sy och kom på att jag sparat en massa jeanstyg till något projekt. Sedan tänkte jag på återbruk, som vi ju lever i den samiska traditionen, och då blev det så här.
Ungefär 120 timmar tog det för Maja att sy upp jeanskolten. Men då har hon också använt allt från byxorna. Till och med sömmarna som hon klippt loss och har som dekorband.
Nina Baer, med rötterna i Karesuando, valde att sy en dragsele till ledarrenen. Ett lite ovanligt val.
– I min familj har ingen slöjdat och jag känner att jag vill föra traditionen vidare. Det kändes som en rolig och annorlunda sak att göra. Jag vill lära mig att sy, jag vill få och förmedla den helhetsbild som du absolut inte får i grundskolan.