Slaget om Jokkmokk

Politik och protester. Årets upplaga av Jokkmokks vintermarknad kan bli något utöver det vanliga.– Man är van att marknaden är en glad tillställning, säger Birgitta Nilsson, marknadsgeneral.

Från och med i år måste alla knallar ha kassaapparater.

Från och med i år måste alla knallar ha kassaapparater.

Foto:

JOKKMOKK2014-02-03 05:08

Renrajden och den ofta extrema kylan är typiska kännetecken för Jokkmokks vintermarknad. Men det finns också något mer som gör den unik.

– Folk är alltid så glada. Det är sällan man träffar någon som är på dåligt humör. Det kommer folk från olika delar av världen, det är det som är marknaden, säger Birgitta Nilsson.

Ända sedan 400-årsjubileet 2005 har besökarna blivit färre, år för år. Jublieet drog 76 800 personer. 2012 blev det totalfiasko med 20 000 besökare, vilket man hämtade upp en aning i fjol.

Men i år är det andra saker som gett marknadsgeneralen huvudbry. Tuffare kassaregler, Sverigedemokrater, Vild-Hasse som stannar hemma, gruvdemonstrationer och så bojkott – minst tre artister och en konstnär väljer att inte delta på grund av konflikten i Kallak.

– Det är jättetråkigt att det ska gå ut över marknaden. Men marknaden måste ha en större betydelse än vad man tror, när alla på något vis tycker att det är här, just under de här tre dagarna, de ska visa sig på.

Tror du ert varumärke påverkas av det här?

– Ingen aning. Men om det blir mycket bråk och folk inte vill komma hit igen, då blir det ingen marknad mer och då har vi ju verkligen blivit påverkade. Jag tycker att marknaden är en sak för sig. Som på något vis ska stå över rubb och stubb. Om man bojkottar den så bojkottar man många andra, det är inte bara kommunen som är inblandad. Vi bygger upp området utomhus, vi ordnar renrajd, renrace och marknadskonsert, resten är det alla andra som gör.

Ni får kritik för att ha renen som tema i år. Är det osmidigt av er att välja just den med tanke på den infekterade situationen som råder?

– Renen har varit aktuell länge. Men det känns ju mer och mer infekterat.

Vid Turistbyrån står en stor ren gjord av snö, det kommer vara föreläsningar om hotet mot renen, hur man klövjar en ren och barn kommer få träffa renar utanför Ájtte. Jokkmokksbon AnnaKarin Länta med familj kommer gå runt med en "Info-Ren", som man också kan följa via Facebook.

– Vi vill möta folk och prata om renen och dess behov. Barn kommer gå med renen, de är ju vår framtid. Ungdomar som har möjlighet att följa med på renskiljning i minus 30 grader gör det. Hur ska de kunna fortsätta om de inte har några marker? Och vem ska föra deras talan om inte vi gör det? Man kan visa det genom bojkott eller att vara en del av marknaden. Folk agerar på olika sätt, huvudsaken att man inte ligger platt, säger Länta.

Vintermarknadens 5 stora snackisar

Sverigedemokraterna

I år får vintermarknaden ett oväntat besök. Partiledaren Jimmie Åkesson och hans kollegor i Sverigedemokraterna ska tala sig varma om sin politik för marknadsbesökarna i ett marknadsstånd på Östra Torgatan. För att möta upp SD:s närvaro väljer de politiska partierna i Jokkmokk, som annars har fullt upp med att debattera mot varandra inte minst i den aktuella gruvfrågan, att gräva ned stridsyxan. Bara ett stenkast från SD:s tält ska de stå och tala om allas lika värde och demokrati. Är det här början på Norrbottens svar på Gotlands Almedalen? Vem vet, men räkna med mer politik än vanligt de här tre marknadsdagarna.

Gruvdemonstrationer

Tiotusentals besökare från hela världen väljer att åka till Jokkmokk och vandra omkring på den anrika marknaden – och vill man nå många med sitt budskap är det här ett ypperligt tillfälle. Det har gruvmotståndarna förstått. Även i år kommer marknadssorlet brytas av gruvprotester mot Jokkmokk iron mines planer på att öppna en gruva i Kallak. Första året demonstrationståget genomfördes, 2012, deltog över 200 personer och i samband med den gjordes också en tyst protest i form av en utomhusutställning med ett 60-tal portätt på personer med anknytning till Kallak.

Bojkotten

Medan demonstrationståget tågar för tredje året är bojkotten ett helt nytt grepp för i år. Det började med att Kirunakonstnären Barbro Poggats gick ut i september förra året och sade att hon skulle bojkotta vintermarknaden på grund av gruvplanerna och ville ha andra konstnärer och samebyarna med sig. I skrivande stund har artisterna Maxida Märak, Max Maché och Pávva Pittja valt att gå i Poggats fotstpår för att visa sitt missnöje.

Vild-Hasse

Samtidigt som marknaden kommer att fyllas av politik och demonstrationer så tappar också arrangemanget en av sina största profiler. Knallen Vild-Hasse, Hasse Bengtsson, 75 år från Malung väljer att för första gången på 45 år stanna hemma, och det på grund av hälsoskäl. Tidigare profil på marknaden var Korv-Inga, med sin vita, skrangliga korvvagn. Profilstarka knallar är karaktäristiskt för vintermarknaden men frågan är vem som är beredd att ta över stafettpinnen från dessa storheter? Och hur ska det bli i framtiden när de yngre generationerna inte gärna ger sig in i knallebranschen?

Nya kassaregler

Marknadsgeneral Birgitta Nilsson har kliat sig i huvudet mer än en gång för att komma på hur hon ska lyckas övertyga Skatteverket om att årets upplaga av vintermarknaden borde förskonas från de nya, tuffare reglerna kring kassaregister som infördes 1 januari. Men hon har gått bet. Alla knallar ska ha en kassa. De nya reglerna har kallats för en "skrivbordsprodukt" som inte har rätt förutsättningar att fungera ute i kylan. Skatteverket har aviserat att de ska dyka upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om