Renrajden och den ofta extrema kylan är typiska kännetecken för Jokkmokks vintermarknad. Men det finns också något mer som gör den unik.
– Folk är alltid så glada. Det är sällan man träffar någon som är på dåligt humör. Det kommer folk från olika delar av världen, det är det som är marknaden, säger Birgitta Nilsson.
Ända sedan 400-årsjubileet 2005 har besökarna blivit färre, år för år. Jublieet drog 76 800 personer. 2012 blev det totalfiasko med 20 000 besökare, vilket man hämtade upp en aning i fjol.
Men i år är det andra saker som gett marknadsgeneralen huvudbry. Tuffare kassaregler, Sverigedemokrater, Vild-Hasse som stannar hemma, gruvdemonstrationer och så bojkott – minst tre artister och en konstnär väljer att inte delta på grund av konflikten i Kallak.
– Det är jättetråkigt att det ska gå ut över marknaden. Men marknaden måste ha en större betydelse än vad man tror, när alla på något vis tycker att det är här, just under de här tre dagarna, de ska visa sig på.
Tror du ert varumärke påverkas av det här?
– Ingen aning. Men om det blir mycket bråk och folk inte vill komma hit igen, då blir det ingen marknad mer och då har vi ju verkligen blivit påverkade. Jag tycker att marknaden är en sak för sig. Som på något vis ska stå över rubb och stubb. Om man bojkottar den så bojkottar man många andra, det är inte bara kommunen som är inblandad. Vi bygger upp området utomhus, vi ordnar renrajd, renrace och marknadskonsert, resten är det alla andra som gör.
Ni får kritik för att ha renen som tema i år. Är det osmidigt av er att välja just den med tanke på den infekterade situationen som råder?
– Renen har varit aktuell länge. Men det känns ju mer och mer infekterat.
Vid Turistbyrån står en stor ren gjord av snö, det kommer vara föreläsningar om hotet mot renen, hur man klövjar en ren och barn kommer få träffa renar utanför Ájtte. Jokkmokksbon AnnaKarin Länta med familj kommer gå runt med en "Info-Ren", som man också kan följa via Facebook.
– Vi vill möta folk och prata om renen och dess behov. Barn kommer gå med renen, de är ju vår framtid. Ungdomar som har möjlighet att följa med på renskiljning i minus 30 grader gör det. Hur ska de kunna fortsätta om de inte har några marker? Och vem ska föra deras talan om inte vi gör det? Man kan visa det genom bojkott eller att vara en del av marknaden. Folk agerar på olika sätt, huvudsaken att man inte ligger platt, säger Länta.