Skyddsombud stoppar jobb på Kaitumgården

Situationen på Akkatsgården och Linnégården, beskrivs som ohållbar, med låg personaltäthet, slagsmål mellan dementa, våld och hot mot personal. Nu har huvudskyddsombudet stoppat arbete vid avdelningarna.

Situationen på Akkatsgården och Linnégården där dementa vårdas, beskrivs som ohållbar, med låg personaltäthet, slagsmål mellan dementa och våld och hot mot personal. FOTO: Martin Andersson

Situationen på Akkatsgården och Linnégården där dementa vårdas, beskrivs som ohållbar, med låg personaltäthet, slagsmål mellan dementa och våld och hot mot personal. FOTO: Martin Andersson

Foto: Martin Andersson

JOKKMOKK2010-09-15 06:00
Kommunal har stoppat arbete vid Kaitumgårdens avdelningar Akkatsgården och Linnégården. Huvudskyddsombudet Anton Karlsson säger att situtationen är ohållbar.
- Personalen mår inte bra, det är alldeles för litet personal. Vi fick ingen respons hos enhetschef och socialchef vid ett möte på måndagkväll och därför beslutade vi att lägga ett skyddsombudsstopp. Det innebär att ordinarie omvårdnadsarbete fortsätter, men städning, disk och data är stoppat.
Stress, våld och hot
De två avdelningarna har 17 vårdtagare, det är blandavdelningar med dementa och fysiskt sjuka åldringar. Tidigare har tre anställda arbetat på varje avdelning, nu är det tre + två. Det räcker inte till, säger Kommunal.
- De har dragit in på personal, plus att man lagt på mer arbetsuppgifter, som grötkokning, städning, schemaläggning, städning av korridorer och ytterområden, säger Anton Karlsson.
- De har arbetat över sin förmåga en längre tid och har krävande boenden. Personalen mår dåligt och är stressad, de hinner inte ta hand om sina boende. Det är stökigt och oroligt. Våld och hot från de gamla. Dementa hamnar i slagsmål och personalen hinner inte med.
"Nu måste det bli ordning"
Socialnämndens ordförande Kurt-Lennart Mickelsson (C):
- Det får inte vara på det här sättet. Skyddsombudsstopp är en drastisk åtgärd och något är fel. Vi ska inte ha en dålig äldreomsorg i Jokkmokkk, det här ska lösas så fort som möjligt. Det här är en typisk verksamhetsfråga som ska lösas av verksamhetscheferna. Nu måste det bli ordning, säger Mickelsson.
Han säger att vissa avdelningar på Kaitumgården har högre personaltäthet än de berörda avdelningarna.
- Dementa är vårdkrävande och jag utgår i från att personal omplaceras, men jag kan inte som politiker gå in och detaljstyra. Det handlar om schemaläggning som inte fungerar, säger Mickelsson.
Vite om 200 000
Arbetsmiljöverket planerar ett möte med parterna, där Arbetsmiljöverkets jurist medverkar.
- Utifrån sakframställan ska parterna få diskutera innehållet och hur man ser på det, vi ska ha
ett telefonmöte så fort som möjligt, säger tillsynsdirektör, Anita Israelsson.
AMV har redan i juni beslutat att bötfälla Jokkmokks kommun med 200 000 kronor, på grund av att de minskat bemanningen från 0,80 till 0,65 per boende, utan att undersöka och riskbedöma arbetsförhållandena. Personal och boenden utsätts för hot och våld. Personal har inte tid att ta rast och har tvingats lyfta tunga patienter ensamma.
Socialnämnden har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
NSD har utan framgång sökt enhetschef Sonja Malm och socialchef Håkan Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!