Skräckfyndet i blomkrukan – enorm tusenfoting

Emelie Lundkvist och kollegorna på Sweco i Jokkmokk fick en rejäl chock när de upptäckte en enorm tusenfoting i blomkrukan på kontoret. "Den har grävt ner sig och vi vet inte vad vi ska göra", säger hon.

Tusenfotingen var ungefär 5-7 centimeter lång och 1 centimeter tjock.

Tusenfotingen var ungefär 5-7 centimeter lång och 1 centimeter tjock.

Foto: Emelie Lundkvist

Jokkmokk2024-10-03 00:01

En kollega kom förbi Emelie Lundkvist arbetsplats, på Sweco i Jokkmokk, för att prata när hon helt plötsligt fick syn på något i krukan med palmblad.

– Hon blev rejält chockerad kan man väl säga. Det är någon slags tusenfoting som är kanske 5-7 centimeter lång och 1 centimeter tjock. Nästan lika stor som en Bullens-korv, säger Emelie Lundkvist.

undefined
I krukan med palmblad på kontoret gjordes det obehagliga fyndet.


Krukan hade stått på kontoret ganska länge, och arbetarna har ovetandes haft delat utrymmet med den stora okända insekten. Efter upptäckten fångade de in den i en plastlåda för att kunna fotografera den.

– Den såg inte ut att må så bra i lådan och det var några som tyckte synd om den, så nu har vi låtit den gräva ner sig i krukan igen tills vi vet vad vi ska göra med den. Det känns lite obehagligt och jag håller ett öga på krukan nästan hela tiden, berättar Emelie Lundkvist.

undefined
Lena Bondestad som jobbar med invasiva arter vid länsstyrelsen ser ingen större fara med importen av tusenfotingen. "Antingen bara avliva den eller behålla den som husdjur", säger hon.


Lena Bondestad på Norrbottens länsstyrelsen är ansvarig för att hantera och utrota invasiva främmande arter. 

– Jag har aldrig sett något liknande förut men det ser ut som något som hittas i tropikerna. Den kommer inte klara sig i Sverige så jag ser ingen risk för att den sprider sig här, säger hon.

Vad tycker du de ska göra med den?

– Antingen bara avliva den eller behålla den som husdjur. Men var försiktig. Det finns vissa tropiska arter som är giftiga vissa kan bli uppemot 30 centimeter bits rejält. Den här är ju betydligt mindre men det kan nog kännas ändå, de kan ju testa om de vill, säger Lena Bondestad.

undefined
Tusenfotingen fångades in i en plastlåda för att fotograferas. Sedan släppte de tillbaka den i krukan där den grävde ner sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!