Skogsbränderna i Jokkmokk blev världsnyhet

Skogsbränderna i Jokkmokk blev en världsnyhet när The Guardian skildrade situationen. "Många verkar förvånade över att skogsbränder kan inträffa så nära polcirkeln", säger brandmannen Gunnar Lundström.

Arkivbild från när två helikoptrar vattenbombade området vid Klockarmyren i Jokkmokk som var en av de hårdast drabbade områdena.

Arkivbild från när två helikoptrar vattenbombade området vid Klockarmyren i Jokkmokk som var en av de hårdast drabbade områdena.

Foto: Lars-Göran Norlin

Jokkmokk2018-07-30 12:13

Nyligen gjorde den brittiska dagstidningen The Guardian ett besök i Jokkmokk för att berätta om situationen med många stora skogsbränder inom loppet av en kort tid och brandkårens rop på hjälp från allmänheten. Gunnar Lundström, som är en av tre brandmän på brandstationen i Jokkmokk, berättar att de fick besök av en reporter. Han var intresserad av hur brandstationen organiserar sig och hur räddningstjänsten fungerar i Sverige.

Artikeln i The Guardian inleds med texten "fram till den här månaden hade ingen kunnat föreställa sig att den lummiga lapplandsstaden Jokkmokk skulle bli platsen med en av världens mest upptagna brandkår".

– Många i södra och mellersta Europa verkar inte förstå att vi kan ha torrt klimat och att det kan brinna så högt upp i världen, det verkar nästan som att folk tror att vi har permafrost, säger Gunnar Lundström.

Han berättar att media från olika delar av världen besöker Jokkmokk för att rapportera om skogsbränderna.

–  När jag förstår att många är förvånade över att det brinner här blir jag nästan glad över att tidningar som The Guardian skriver om det, då blir det en större förståelse, säger Gunnar Lundström.

När bränderna var som värst arbetade han 43 timmar i sträck utan sömn.

– Det är inget jag är stolt över, vi måste se över hur det kan bli bättre, säger han.

Nu har brandläget i Jokkmokk lugnat ner sig, markägarna har tagit över och sköter efterbevakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!