- Sjukskrivningstiderna varierar, men det finns de som varit sjukskrivna i flera år. Tyvärr. Ett par, tre stycken av dessa är
i slutfasen av rehabiliteringsprocessen, där vi har att finna lösning och utan att föregå någonting är det i alla fall inte uteslutet att avsked kan komma att ske, säger Tom Norrgård.
fullgjort sitt åtagande
Han fortsätter:- När kommunen fullgjort sitt rehabiliteringsåtagande med tillhörande omplaceringsutredning, kan vi hamna i det läget att kommunen inte kan erbjuda ett arbete som den anställde har arbetsförmåga till. Då kan det bli så att anställningen avslutas på grund av avsaknad av arbetsförmåga.
Är det svårt att hitta omplaceringsarbeten för långtidsarbetslösa inom kommunen?
- Ja, det är svårt som situationen ser ut i dag. Det kan jag konstatera från min handläggarstol. Sedan är det upp till politiker och budgetansvariga att svara på varför, säger han och fortsätter:
- Som regelverket ser ut i dag är det heller inte möjligt att konstruera ett passande arbete för en sjukskriven person, vilket väl heller inte skulle vara det optimala. Var och en vill ju ha ett jobb som känns bra och som gör nytta.
positivt
Sjuktalen i sin helhet går stadigt nedåt i Jokkmokks kommun, vilket Norrgård ser som positivt och hänvisar till den nya rehabiliteringsguide som kommunen antog och följer sedan ungefär ett år tillbaka.- Den gör att vi kan ha ett mer strukturerat och systematiskt arbetssätt där vi samordnar alla de resurser som finns runt-ikring rehabiliteringsarbetet. Vi har bättre dialog med försäkringskassan, de fackliga och jobbar mer strukturerat mot Lapplandshälsan. Det ger stöd åt arbetet när vi vet vart vi är på väg och hur vi ska bära oss åt för att komma dit, och det finns en trygghet i att veta vad som är arbetsgivarens ansvar.
Han framhåller att det är många faktorer som spelar in och ska fungera.
- Det är så pass svårt att måste finnas kompetens och gå att säkerställa enhetlighet kring rehabiliteringsarbetet. Det är oerhört viktigt att vara tydlig och konsekvent och förmedla hela organisationen vad som händer en person som blir sjuk.
frigjort resurser
Norrgård pekar på att de genom den nyanställde personalchefen kunnat frigöra resurser som mera inriktat kan koncentrera sig på rehabiliteringsärenden.- De sjunkande sjuktalen visar att det har gett resultat. För att komma till rätta med höga sjuktal måste man även jobba förebyggande och i det gör Lapp-landshälsan och vår friskvårdskonsulent ett enastående jobb.
Enligt omsorgsnämndens ordförande Jan Palmqvist, s, har rehabiliteringsåtgärderna och eventuella avsked ingenting med sparbeting att göra.
- Kommunen som arbetsgivare har ett rehabiliteringsansvar att fullfölja och det arbetet skulle fortlöpa även om vi fick tio miljoner plus i organisationen. Det är dock ingen rolig situation för den drabbade, absolut inte.