Schemaupproret: Stormigt stormöte

Det blev ett stormigt stormöte när Kommunal kallade. Ett 50-tal medlemmar ville diskutera den kommunala schemaändringen. Bland andra personalen från Bjärkagården. "Ingen har brytt sig om att prata med oss", säger Ann-Sofie Åström.

Personal från Bjärkagården i Vuollerim kom till Kommunals stormöte för att vädra sitt missnöje.

Personal från Bjärkagården i Vuollerim kom till Kommunals stormöte för att vädra sitt missnöje.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-04-01 05:00

Det har tidigare framskymtat i debatten att personalen på Bjärkagården i Vuollerim skulle arbeta efter samma schemaprinciper som kommunen vill införa med start på måndag. Men det stämmer inte alls. 

– Nej, det är helt fel. Vi har medbestämmande över våra scheman och har alltid haft det. Men vi vet att det försökts att påskina någonting annat, fortsätter Ann-Sofie Åström som tillsammans med arbetskamraterna på Bjärkagården kommit till Jokkmokk för att delta i mötet som de tycker är ett bra initiativ.

– Jättebra, vi får en chans att prata med varandra och höra hur de andra har det. Vi förstår fortfarande ingenting varför kommunen vill slå sönder någonting som bevisligen fungerar och är bra mot någonting som är sämre för alla. Det är dessutom kränkande att få höra att över 30 års erfarenhet inte skulle räcka till. Jag sover knappt på nätterna, jag älskar verkligen mitt jobb men jag vet faktiskt inte om det är värt det längre, konstaterar Christine Åsell Hedlund besviket.

Personalen beskriver sin situation som psykiskt jobbig och tror att det som nu händer är ett sätt för kommunen att centralisera verksamheten till Jokkmokk. 

– De bara är en känsla. Men visst är det konstigt att vi kan städa och tvätta åt de gamla och göra andra sysslor som, exempelvis, de på Kaitum inte gör. Någonstans sätts det resurser samtidigt som det ska dras ner på timmar. Jag hoppas att de förstår hur dåligt vi mår, säger Camilla Nordqvist.

– Jag fattar inte hur de ska få ut några vikarier eller någon när det krisar och de ringer med kort varsel. Tror de verkligen att vi springer till telefonen då? Varför lyssnar de inte på oss alla som vet?, fortsätter Christine Åsell Hedlund.

Från fackets sida kommer kampen att fortsätta. De ser ingen vinnare i hur läget är och har blivit. Förtroendet för arbetsgivaren är kört i botten.

– Det är en fruktansvärd situation men vi ger oss inte. Samtidigt tycker jag att det hade varit klädsamt med några fler politiker på plats. Vi saknade inte minst socialnämndens ordförande, säger Kommunals sektionsordförande för Jokkmokk och Gällivare Marita Nilsson Eriksson.

Under torsdagen träffades parterna för överläggning. Enligt uppgift meddelades det tydligt och klart att kommunen inte har för avsikt att på något sätt ändra uppfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!