Satsningen som ger Jokkmokk ny kraft

Ombyggnationen av Akkats blir avancerad. Verket ska vara i drift samtidigt som komplicerade sprängningar av nya vattentunnlar ska göras under jord.När bygget är klart 2013 ska Akkats producera fem procent mer el.

Under jord, utom synhåll finns aggregatet, med turbinen och generatorn som gör att det forsande vattnet blir till el. Akkats har bara ett aggregat vilket är sårbart, säger Folke Nyström som arbetar på Vattenfall i Jokkmokk.

Under jord, utom synhåll finns aggregatet, med turbinen och generatorn som gör att det forsande vattnet blir till el. Akkats har bara ett aggregat vilket är sårbart, säger Folke Nyström som arbetar på Vattenfall i Jokkmokk.

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2008-06-13 06:00
Många turister stannar till vid Vattenfalls mest kända vattenkraftverk, Akkats, för att beskåda de gigantiska konstverken av Lars Pirak och Bengt Lindström som pryder dammluckorna och intagshuset. Akkats ligger i Lilla Luleå älv, några kilometer utanför Jokkmokk i början av vad som brukar kallas för "de stora sjöarna".
Trots sin fina utsida är Akkats en sliten 35-åring.
2002 skedde ett haveri som orsakade stora skador på turbinen och betongfundamentet i maskinhallen. Vattenfall tvingades till ett totaltstopp och reparationerna tog lång tid.
Därefter producerar kraftverket 85 procent av sin kapacitet.
"Stor risktagning"
- Alternativet att bara köra vidare är en stor risktagning eftersom aggregatet är skadat, säger Kjell-Åke Wallin, Vattenfalls projektchef för Akkatsbygget.
Akkats har ett stort aggregat på 150 megawatt. Det ska bytas ut mot två nya, mindre aggregat på 75 megawatt vardera. På så sätt blir elproduktionen tryggare.
Det innebär ingen förändring i vattendomen, lika mycket vatten kommer att passera som tidigare däremot är de nya aggregaten effektivare än det förra.
Effekten kommer att höjas med 25 GWh vilket motsvarar exempelvis uppvärmning av 1 200 normalstora villor eller hushållsel till omkring 5 000 normalhushåll.
Notan för hela effektiviseringskalaset beräknas bli 900 miljoner kronor. Bygget drar igång i augusti och kommer att pågå i fem år. Vattenfall räknar med att sysselsätta 50 personer årligen.
För att få plats med ytterligare ett aggregat måste maskinhallen byggas ut och ett nytt intag och inloppstunnel från magasinet göras.
Mängden olja ska minskas med 70 procent. Oljan i aggregatsystemet ska ersättas med vatten och syntetisk esterolja, som påminner om matolja. Vid ett eventuellt läckage minimeras risken att förorena älven.
Sprängning under jord
Förutom det ska utloppskanalen rensas från rasmassor för att öka fallhöjden med 0,4 meter och göra att vattnet forsar lättare.
Sprängningen av det nya vattenintaget under dammen blir det mest riskfyllda i hela bygget. Ingenting får gå fel.
- Då blir man berömd, säger Kjell-Åke Wallin och skrattar.
- Vi kommer ju att spränga nära det driftsatta aggregatet, det är speciellt att spränga vattenvägar och transportorter alldeles intill ett aggregat som ska producera hela tiden. Vi får inte på något vis störa det, säger Conny Kvickström på Jokkmokksföretaget Mark- och huskonsult som har fått i uppdrag att leda hela projektet.
Sprängningarna under jord kommer pågå i ett år.
Allmänheten kommer inte att märka av något.
- Det är oerhört väldokumenterat hur vi får spränga, vi skjuter oss tre meter framåt vid varje sprängning, säger Conny Kvickström.
Huvudentreprenör för bygget blir PEAB som i sin tur anlitar underleverantörer.
Lennart Åhman är facket Byggnads företrädare på orten. Han hoppas att PEAB nyttjar lokala entreprenörer i så stor utsträckning som möjligt.
- Vi ser det här som en möjlighet för de som jobbar på annan ort att äntligen få komma hem, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om