Samrådet om Kallak hettade till – kritiker tog ton

Frågestunden i Jokkmokk hettade till när gruvplaneringen i Kallak presenterades inför en fullsatt sal.
– Hur ska vi kunna ta ställning och komma med synpunkter på något när inte ens ni själva vet hur malmen ska transporteras, undrade en kritiker.

Det var fullt hus i Bio Norden när det lagstadgade samrådet ägde rum. Efter presentationen hettade frågestunden till.

Det var fullt hus i Bio Norden när det lagstadgade samrådet ägde rum. Efter presentationen hettade frågestunden till.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-10-16 17:00

Gruvprocessen i Kallak fortsätter och nu var det dags för ett lagstadgat samrådsmöte på plats i Jokkmokk i ett fullsatt Bio Norden. Nyckelpersoner från Jokkmokks iron mines AB (JIMAB) och moderbolaget Beowulf mining gick igenom hur de vill bryta malmen i Kallak och vilka konsekvenser detta kan medföra.

undefined
Det var fullt hus i Bio Norden när det lagstadgade samrådet ägde rum. Efter presentationen hettade frågestunden till.

Efter en dryg timmes presentation inleddes en het frågestund där främst gruvkritiker ifrågasatte planerna. Bland annat om att JIMAB ännu inte kokat ner sina transportlösningar till ett enda alternativ.

– Hur ska vi kunna ta ställning och komma med synpunkter på något när inte ens ni själva vet hur malmen ska transporteras, undrade en åhörare.

Gruvbolaget presenterar tre olika lösningar på hur malmen ska fraktas från dagbrottet till Jokkmokk för omlastning. Ett fyra mil långt transportband ovan jord, en pumpledning delvis under jord som pumpar malmen tillsammans med vatten i slurry-form, eller 200 lastbilstransporter per dygn i varje riktning.

– Vägen från Kallak till Jokkmokk är som en puckelpist, det går inte köra med otäckta lastbilar utan att den rustas upp.

undefined
Projektchefen Dmytro Siergieiev i dotterbolaget Jokkmokk Iron Mines AB (JIMAB) svarade på de flesta frågorna.

Projektledaren Dmytro Siergieiev svarade att han var medveten om vägens bristande kvalitet och berättade att man hade en diskussion med Trafikverket om detta. 

Han säger också att man kommer ha kokat ner de olika transportalternativen till en enda lösning när miljöansökan skickas in, och att de kommer ha ytterligare småmöten i byarna som påverkas. 

Lokal- och regionpolitikern Birgit Meier Thunborg (M) ifrågasatte även transporternas nästa etapp där man lägger hög tro till att Inlandsbanan och Malmbanan ska rustas upp.

– Det saknar verklighetsförankring. Vi har en enorm underhållsskuld inom infrastrukturen, hur ska det då kunna byggas upp så att även era transporter ryms?

Dmytro Siergieiev svarar att man har en dialog med Trafikverket och LKAB om detta, och det järnvägarna är en viktig fråga som de jobbar med just nu.

– Jag förstår att det finns fler frågor än svar just nu. Vi jobbar för fullt med utredningarna och har ambitionen att skicka in vår miljöansökan våren 2025, säger han.

Oro luftades även för vad som skulle hända med återställning av gruvområdet vid en eventuell konkurs.

– Vi har dåliga exempel i Sverige och det har gjorts krafttag mot detta. Nu finns det en ekonomisk säkerhet som betalas in. Hur stor bankgarantin är beräknas av en tredje part och fastställs i domstol, säger Dmytro Siergieiev.

undefined
Johan Röstin, styrelseordförande för gruvbolaget Beowulf fanns på plats och mötte Jokkmokk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!