Samiskt på schemat
Förslaget om betyg redan i sjätte klass sågas rakt av, av eleverna i klass 8A i Östra skolan. I stället vill de ha profilerade skolor, den samiska kulturen obligatorisk i undervisningen och möjlighet att välja samiska som tillvalsspråk.Om detta uppvaktar de utbildningsminister Jan Björklund.
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /
Framför allt vänder de sig emot förslaget om betyg i sjätte klass.
- Jag tycker det är onödigt att få betyg när man är så ung och då det finns så mycket annat man också vill hinna med. Man är ju bara ett barn då och jag tycker man ska få vara barn så länge man hinner. Jag vet ju själv hur jobbigt det är nu i åttan, säger Elida Westin.
"Hellre längre skoldag"
Hon och hennes klasskamrater tycker hellre att man bara ska få en bedömning som ger en fingervisning om var man befinner sig i de olika ämnena och vad man behöver bättra sig på.
- Vi tycker heller inte att det ska vara läxor i de lägre klasserna, utan hellre längre skoldagar. Då kan man få hjälp i skolan med sånt man inte kan, säger Elida Westin.
Richard Alatalo Pavval tycker elever i hela Sverige ska få mer kunskap om samerna och samisk kultur och historia borde bli obligatoriskt i skolundervisningen.
- Samerna är ju ändå vår ursprungsbefolkning och i södra Sverige är det många som inte vet så mycket om den samiska kulturen. De tror att vi bor i kåtor och att björnarna springer fritt på gatan, säger han.
Åttondeklassen skulle även vilja ha in mer praktisk pedagogik i skolan och skolor som är profilerade efter förutsättningarna i sina kommuner.
Praktisk renskötsel
- Som här i Jokkmokk till exempel. Här har vi naturen nära inpå oss och skulle kunna vara mer utomhus. Lära oss praktiskt om renskötsel, gå på vandring och annat, säger Richard Alatalo Pavval.
- Jo, också tycker jag att man ska kunna välja att läsa det samiska språket och inte bara de större språken som tyska och franska. Samer finns ju även längre ned i Sverige och inte bara här.
Eleverna i Östra skolan postade brevet till utbildningsministern för cirka en månad sedan. På onsdagen fick de mailavisering från regeringskansliet om att svar är på väg.
- Jag hoppas att utbildningsministern har läst brevet själv och att han förstår att vi menar allvar. Vi har framfört våra åsikter för att det är viktigt att han får veta vad vi tycker, säger Elida Westin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!