Samisk mat - nytt ämne för utbildningscentrum

Även Samernas utbildningscentrum har fått klartecken till att starta en KY-utbildning.Ämnet är samisk mat.

Fotograf: Maria Ödalen

Fotograf: Maria Ödalen

Foto:

Jokkmokk2006-04-22 00:00
Ove Nordvall är projektansvarig för den ettåriga KY-utbildning som Samernas utbildningscentrum avser att starta till hösten.

Ser ett behov

- Samekulturen och same-
näringen exploateras mycket
i turistbranschen och används för att locka besökare hit upp. Samernas utbildningscentrum utgår ifrån vilka behov som finns i den samiska världen och här ser vi ett behov av utbildning för att kunna möta turismen på ett bra sätt vad gäller mat på samiskt traditionellt vis. Utbildningen ska ge en bas att stå på och redskap för att kunna jobba professionellt och kvalitativt ute
i verksamheterna, säger han och fortsätter:

- Utbildningen går ut på att eleverna ska lära sig att tillvarata och bereda råvaror enligt samisk tradition och samiska recept. Det är fråga om vilt som ren och fågel, men även fisk, och här ingår också örter, bär, svamp och sådana saker. Tanken är att eleverna, när de är färdiga med utbildningen, ska kunna gå vidare som egna företagare eller söka arbete i redan befintliga företag.

Praktik

Kursinnehållet består av en hel del lärande i arbete - 14 av 40 veckor ska eleverna tillbringa i olika företag.

Vilka det blir är inte riktigt klart ännu.

- Det är i alla fall seriösa, certifierade företag så det blir inte fråga om att eleverna ska användas som obetald arbetskraft. Vi gör upp ett program och skriver kontrakt med företagen. Under utbildningens gång följer vi upp hur det går, säger Ove Nordvall.

Sex utbildningsplatser står till förfogande.

- Vi vill starta på en nivå som vi vet att vi klarar av, sett till LIA-platser, lokal- och boenderesurser.

Ställer tuffa krav

Det här blir den första KY-utbildningen som ges vid utbildningscentrumet för samer.

- Vi har ansökt ett par gånger tidigare, men fått nej från KY-myndigheten. Den ställer tuffa krav på kvalitet och kursinnehåll, säger Nordvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om