Samhall - inte längre en skyddad verkstad

Eva Åberg, arbetar åt Samhall i Gällivare och driver företagets senaste projekt, ett elevkafé på Välkommaskolan i Malmberget.FOTO: John Filipsson

Eva Åberg, arbetar åt Samhall i Gällivare och driver företagets senaste projekt, ett elevkafé på Välkommaskolan i Malmberget.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

JOKKMOKK2010-05-26 06:00
Samhall i Jokkmokk söker nya affärspartners. Men det handlar inte om någon utförsäljning eller avveckling, betonas det från ledningen.
Samhall har under senare år ändrat inriktning på sin produktion. Det statliga företaget har gått från enklare legotillverkning åt industrin till att allt mer inrikta sig på offentliga tjänster.
Den bild av skyddad verkstad som Samhall haft på sig har allt mer börjat tvättas bort. I dag kan man hitta samhallanställda på många olika uppdrag i samhället.
- Vi finns hela tiden ute och tittar på olika servicetjänster som kan passa vårat företag, säger Bertil Karlsson, affärskoordinator för Samhall i Kiruna- Gällivare- och Jokkmokksområdet.
Stämmer inte
Han håller med om att den gängse bilden av Samhall inte längre stämmer. För drygt tio år sedan fanns knappt någon tjänsteproduktion hos Samhall. I dag är det tvärtom en väldig liten del av de anställda som är sysselsatta med någon form av tillverkning.
Det senaste projektet för Samhall i Gällivare är att de driver ett skolkafé som troligen kommer att fortsätta när höstterminen startar.
- Av vad vi har sett hittills har det slagit väldigt väl ut och våra kunder verkar vara nöjda med vår verksamhet.
Men att konkurrera ute på den öppna marknaden, innebär också att hela tiden vara öppen för nya möjligheter att kunna ta tag i.
I vintras förlorade Samhall i Jokkmokk tvätten åt militären i Boden, en sysselsättning som har engagerat mellan fem och tio av tvättens totalt 30 personer.
Plussiffror
- Men det innebär ingen katastrof eller några större förändringar i vår verksamhet. I stället söker vi nu nya affärspartners, säger Bertil Karlsson.
Ekonomiskt går det på plus för Samhall i norr, till och med bra. Den förlorade tvättkunden kommer inte, inom överskådlig framtid, att innebära några personalförändringar i Jokkmokk.
- Vårt primära mål från våra ägare staten är att hitta nya lämpliga arbetsuppgifter till vår personal, säger Bertil Karlsson. Och jag tycker vi har lyckats mer än väl med det hittills samtidigt som vi har lyckats fullfölja de mål som ställts upp för vår verksamhet..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om