Sameknivar för 30 000 kronor

JOKKMOKK. En samekniv för 30 000 kronor. Kan den hitta en köpare? Ja, på Jokkmokks marknad är allt möjligt. Erik Fankki, konsthantverkare från Kaitum, är en av utställarna vid Ájtte museum.- En sådan kniv är en unik sak, en skyltdocka och en prydnad. Jag gör även bruksknivar för en billigare penning, säger han.

Erik Fankki och Olav Svonni ställer ut sina sameknivar på Jokkmokks museum. Fotograf: Marie Ridderström

Erik Fankki och Olav Svonni ställer ut sina sameknivar på Jokkmokks museum. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2007-02-05 00:00
Fyra samiska konsthantverkare ställer ut konsthantverk på Ájtte museum. Här finns verkliga rariteter, som Erik Fankkis samekniv för 30 000 kronor. Det är mycket arbete bakom en sådan kniv, säger han.

- Ofta är det beställningsarbeten, en unik sak som används som prydnad. De här särskilt fina knivarna är som en skyltdocka för att få upp intresset för andra knivar. Jag gör även bruksknivar, säger Erik Fankki.

En brukskniv kan kosta allt från 4 500 kronor och uppåt. Vid denna välbesökta utställning visas även konsthantverk av Martin Kuorak, Olav Svonni och Roger Saitton.

Här finns kosor, knivar och vackra skålar. Erik Fankki arbetar med det samiska konsthantverket på heltid och använder material som renhorn och knölar från björk och sälgmassur. Knivarna är hantverk rakt igenom. Han smider till och med bladen själv, av rostfritt stål eller kolstål. Gravyren görs för hand. Han är också silversmed och tillverkar kosor, skedar och askar av silver. Erik Fankki är 39 år och kommer från en välkänd samesläkt där konsthantverket gått i arv i generationer.

Bodde i Stockholm

Olav Svonni är en samisk konsthantverkare från Rautas i Kiruna, en mästerlig hantverkare som bildat skola med sin slöjdarstil och även sålt knivar till drottningen.

- Varje kniv är en unik skapelse, ju dyrare, desto mindre marknad. Jag började på 80-talet, sedan 1985 är jag slöjdare på heltid. Tidigare arbetade jag som byggnadskonstruktör och har bott i Stockholm i fem år, säger Olav Svonni.

Olav Svonni trivdes bra i Stockholm och det är en tid han inte vill ha ogjord.

- Men jag visste hela tiden att jag skulle hem igen, till Kebnekaise och renskogen i Abisko, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om