Samefolket hotas av uteblivet bidrag

Tidningen Samefolket är i kris. Detta sedan Sametingets kulturråd nekat ett verksamhetsbidrag för 2022. "Uppenbart sätter de upp egna regler", säger Victoria Harnesk, styrelseordförande för stiftelsen Samefolket.

Victoria Harnesk och chefredaktören Åsa Lindstrand ligger bakom boken Samefolket – en samisk tidningshistoria. I dag kämpar de för urfolkstidningens överlevnad.

Victoria Harnesk och chefredaktören Åsa Lindstrand ligger bakom boken Samefolket – en samisk tidningshistoria. I dag kämpar de för urfolkstidningens överlevnad.

Foto: Tor L. Tuorda

Jokkmokk2021-12-08 21:00

Det blåser bistra vintervindar kring tidningen Samefolket. Sveriges enda urfolkstidning är i ett allvarligt krisläge sedan Sametingets kulturråd sagt blankt nej till att bevilja ett årligt verksamhetsbidrag på 1, 65 miljoner kronor, vilket motsvarar 70 procent av intäkterna.

 En för sent inkommen ansökan är orsaken.

– Vi var fullt upptagna med att söka projektmedel och pandemistöd, vilket vi dessutom uppmanats att göra. Vi missade att skicka in vår ansökan till nämnden och kom på misstaget 12 dagar senare. Men det var för sent. De menar att en dead-line är en dead-line. Det finns inga förmildrande omständigheter, berättar Victoria Harnesk som under veckan skickat in en begäran om överprövning av beslutet. Men hon har inga större förhoppningar.

– När vi hörde oss för om eventuell överprövning fick vi ett kort svar att det kan begäras om vi anser att det finns fel i beslutet. Det tråkiga är att nämnden inte verkar bry sig om sina kulturpolitiska mål, att det inte är viktigt. Och att då Samefolket, som världens äldsta urfolkstidning och landets enda, inte heller är viktig.

Victoria Harnesk uttrycker stor frustration och kan inte förstå hur Sametingets kulturnämnd kan sätta upp sina egna regler.

– Vi har undersökt allt för att kunna se var regeln finns, vilket lagstöd nämnden har för beslutet. Vi har inte hittat någonting. Datumet 1 november är tydligt viktigare än att skapa en långsiktighet i vår verksamhet. 2015 fick vi säga upp personal och börja om från noll. Nu ser det likadant ut igen. 

Finns någon lösning?

– Vi försöker hitta olika vägar. Vi skissar på om vi kan få 4 164 prenumeranter via upprop på sociala medier. Vi har kontakt med Statens kulturråd. Vi kan även försöka göra tunnare men fler tidningar. Vi måste trots allt producera 10 nummer per år för att kunna få stöd från Myndigheten för press, radio och tv.  Det finns bara en tidning för hela Sápmi, det finns ett kulturpolitiskt ansvar här som politikerna måste ta, konstaterar Victoria Harnesk.   

Erik-Oscar Oscarsson, ordförande i Sametingets kulturnämnd, menar bestämt att reglerna måste följas och att en omprövning inte är möjlig.
– Ansökan har kommit in 15 dagar för sent, det finns ett stoppdatum och ärendet går därför inte att ompröva. De rår ju för det här själva, fastslår Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!