"Samedansen är som ett visitkort"

Aktivisten Jenni Laiti syr upp spektakulära koltar inför vintermarknaden – men designen är hemlig fram till samedansen. "I år hade jag prestationsångest", säger hon.

FÄRGSTARK. Jenny Laiti med en del av de accessoarer som hon ska använda till den nysydda kolten på årets vintermarknad.

FÄRGSTARK. Jenny Laiti med en del av de accessoarer som hon ska använda till den nysydda kolten på årets vintermarknad.

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2015-01-28 14:27

Hon visar en svart spetskolt som var hennes första verk. Den sydde hon upp inför Jokkmokks vintermarknad 2013.

– Det har varit lite tabu med att använda svarta koltar. Det började blir mer och mer trendig och jag ville också sy en kolt, med svart och spets, säger hon.

Jenny Laiti är utbildad sameslöjdare, kommer från Enare i Finland men bor sedan åtta år tillbaka med sin familj i Jokkmokk. Just nu studerar hon samiska kulturstudier mot Umeå universitet men till yrket kallar hon sig för aktivist. Hon är en del av Jokkmokks aktivistgrupp Svarta rajden och Suohpanterror som är ett konstnärskollektiv i Sápmi.

Hur kom det sig att du plötsligt sydde en svart spetskolt?

– Det känns viktigt för mig att vara nyskapande och utvecklas. Det ligger nog i min personlighet att vilja göra saker annorlunda. Sedan tycker jag det är viktigt att göra samiska kläder lite mer vardagliga, även om mina koltar inte är så vardagliga, ha ha. Men det har inte hänt så mycket med de traditionella kläderna. Om den samiska slöjden ska överleva eller om vi ska ha den kvar så måste vi anpassa den mer till nutiden, säger Jenni Laiti.

Hon bar spetskolten när hon gick på samedansen det året.

Vad fick du för reaktioner?

– Jag tänkte att ingen kanske skulle säga något. Det är ju lite catwalk att gå där, alla tittar på varandra men säger inte så mycket. Men det var faktiskt några som kom fram till mig och sade att det var en läcker kolt. Sedan hamnade jag och en annan tjej som också hade sytt en spetskolt på Nuorats förstasida. Det var kul.

Bredvid den svarta spetskolten, med tillhörande fjäderboa som hennes sambo Carl-Johan Utsi köpte till henne under en resa till Island, hänger en kolt i guldpaljetter och en annan färggrann variant med mycket rosa sig.

Kolten i guld kan ändra färg om man drar paljetterna åt andra hållet. Den är tung och påminner mer om rustning. Tyget har hon beställt från Tyskland.

– Det var jättejobbigt att sy den, det tog tre veckor.

Var den bra att dansa i?

– Nej.

Det är däremot den färggrant spräckliga varianten som hon sydde upp Inför Sápmi pride, med tillhörande chockrosa sjal.

– Den kan man gympa i, säger hon.

Hon gjorde den som en hyllning till queerfolket.

– Det var årets häftigaste fest, säger hon och skrattar.

Så, inför vintermarknaden 2015 – vad skulle hon hitta på? Några vänner föreslog att hon skulle göra en kolt på "street"-tema. Jenny Laiti berättar att hon fick prestationsångest.

– Ja, det hade jag verkligen. Men jag tror alla känner lite prestationsångest inför marknaden. Det är lite som ett visitkort att gå på marknadsdansen, alla tittar på vad du har på dig. Det är som marknadsföring, säger hon.

Hon hämtar årets skapelse och visar upp den för NSD:s team som redan nu kan avslöja att det är en ljus kolt med mycket gatukonst över sig. Starkt inspirerad av händelserna i Kallak sommaren 2013.

– Allt text handlar om kampen och att skydda markerna så att vi har en framtid här.

Den har något så ovanligt som en dragkedja framtill – och så är den lite kortare än en traditionell kolt.

– Vanligtvis har vi regler att man inte får visa så mycket av benen. Det är förbjudet, man måste ha en viss längd på kolten. Men så tänkte jag, nej nej! Jag gör en kortare kolt, säger Jenni Laiti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!