Saknas: trolltrumma

Diskussionerna går vidare om Ájtte, samemuseet med ekonomiska svårigheter. Om museet blev ansvarsmuseum skulle bilden ljusna, menar museichefen Kjell-Åke Aronsson. Kulturrådet Erik Åström anser att Ájtte bör ha en tydligare roll i Sverige.-Det är klart att det finns föremålssamlingar som borde kunna föras över till Ájtte, säger han.

Kjell-Åke Aronsson chef för Ajtte museum. Fotograf: Marie Ridderström

Kjell-Åke Aronsson chef för Ajtte museum. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2006-09-12 00:00


Det finns drygt 30 schamantrummor bevarade. Ájtte, som är huvudmuseum för den samiska kulturen äger ingen trumma i visningsbart skick.

Om Ájtte blev ansvarsmuseum för den samiska kulturen i Sverige kanske läget sett annorlunda ut. Då hade man haft stora statliga anslag och kunnat ta hand om större samlingar.

-Ska vi kunna ta ett större ansvar för samlingarna så måste vi ha förstärkta resurser. Vi tycker naturligtvis att det ska finnas samisk kultur som visas i Stockholm men det är klart att det ligger ett symbolvärde om föremål om finns i den samiska kulturen finns på Ájtte, säger Kjell-Åke Aronsson, museichef.

Ekonomiska svårigheter

Ájtte befinner sig i ekonomiska svårigheter. Med besparingskrav på 1,5 miljoner måste personal sägas upp. Det har tidigare talats om sex indragna tjänster men museiledningen söker nu alternativ till uppsägningar, det kan bli aktuellt med avgångsvederlag för två anställda och projektlösningar för två anställda.

På sikt vill Kjell-Åke Aronsson att museet ska få förhöjd status.

-Formellt sett är det nu Nordiska museet som är ansvarsmuseum och det blir ju väldigt märkligt när deras samiska avdelning inte ens finns kvar. Samefrågorna är en försvinnande liten del i deras verksamhet.

Att göra Ájtte till ett regionalt museum, vilket kulturråd Erik Åström föreslagit, är inte en lösning, säger Aronsson.

-Om man gör Ájtte till ett regionalt museum då blir det en norrbottensfråga och vem ska då representera Sveriges samer internationellt? Vi benämns i dag huvudmuseum för den samiska kulturen, att då bli ett regionalt museum är snarast en degradering.

tydligare roll

Kulturrådet Erik Åström säger att det inte finns någon anledning att haka upp sig på begreppet ansvarsmuseum.

-Vi fick ett uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för Ájtte att bli ansvarsmuseum och tillsatte Bengt Nyström som suttit i Ájttes styrelse. Vad han konstaterat är att Ájtte har störst förutsättningar att tolka och ansvara för den samiska kulturen. Vi ifrågasätter inte Ájttes kompetens att ta hand om föremål. Ájtte bör ha en tydligare roll. Vi fick reda på att Ájtte hade en akut ekonomisk kris och det löser man inte genom att göra det till ett ansvarsmuseum. Finansieringen måste vila på flera ben, säger Åström.

Pressa elpriset

Att tillskriva regeringen om mer pengar är en utväg, enligt Åström. Att pressa elpriserna hos Vattenfall som är en av finansiärerna kan vara ett annat alternativ.

-Ájtte är bäst skickad att företräda samerna utåt. Inget snack om saken och det är klart att det finns föremålssamlingar som borde kunna föras över till Ájtte, men ägarfrågan är väl mera underordnad frågan om att ha tillgång till föremålen. Vi ifrågasätter inte på något vis Ájttes kompetens att ta hand om föremål, säger Erik Åström.

Nordiska museet

På Nordiska museet i Stockholm, säger Stina Mattsson att de haft hand om de samiska jättesamlingarna i 100 år.

-Vi har den största samlingen det gäller både föremål och arkivalier, fotografier och nedteckningar. Det är jättesamlingar, det är dessutom en avslutad samling, vi far inte upp till sameland för att samla in nytt. Nu är materialet i det bästa förvar och vi tycker väl det är lika bra att det ligger där det ligger.

-Vi har handhavt de här föremålen i 100 år, de måste ha tillsyn och vård och vi vill att det ska ha det ifortsättningen också. Vem som formellt äger föremål är inte så intressant i museivärlden, vi lånar saker hos varandra, säger Stina Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om