Så mycket sanning finns det i julkalendern

Årets julkalender Snödrömmar har hämtat inspiration från samisk mytologi och sagovärld. Men hur mycket är äkta och hur mycket är rent påhitt? Det hjälper Elina Nygård från Ájtte fjäll- och samemuseum till med att reda ut.

Elina Nygård, chef för Ájttes publika enhet, följer julkalendern med spänning. Snödrömmar har många inslag från samiska sagor och mytologi.

Elina Nygård, chef för Ájttes publika enhet, följer julkalendern med spänning. Snödrömmar har många inslag från samiska sagor och mytologi.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2024-12-20 17:00

I årets julkalender Snödrömmar kämpar de samiska systrarna Aila och Ristin för att hitta den så kallade Tjelmetje så att den kan återbördas till det mystiska Saivofolket. Samtidigt jagas de av en mystisk hårig jätte som stryker runt i skogen.

Elina Nygård, som är chef på den publika enheten vid Ajtté fjäll- och samemuseum i Jokkmokk, följer julkalendern med spänning. Hon känner igen många av inslagen från den samiska sagovärlden. Det mystiska övernaturliga Saivofolket som bor i en annan värld finns det många berättelser om.

undefined
Saivofolket ska man passa sig för, även om de anses vara snälla.

– De är kända, men historierna om dem kan skilja sig åt beroende på var man kommer ifrån. Det kan till och med skilja sig från familj till familj. Men måste vara snäll och aktsam mot marken så man inte stör Saivofolket. Precis som de visas i julkalendern är de snälla, men samtidigt ganska stränga och måste respekteras, säger hon.

Hur visar sig Saivofolket?

– När jag tänker bak till berättelserna jag fick höra så är de osynliga men de kan visa sig och ta kontakt med en. Man måste vara på sin vakt och vara beredd på att det inte är en riktig människa man möter. För att skydda sig kan man även ha med sig olika föremål, till exempel mässingsringar som jag faktiskt har på mig just nu. Det är alltid bra att ha om man rör sig ensam, säger Elina Nygård.

undefined
"Jag tror att Tjelmetje har något med ordet "tjalme" att göra som betyder öga, formen påminner lite om ett öga också", säger Elina Nygård.

Vad känner du igen om den mystiska kristallen Tjelmetje? Vad betyder ordet på samiska?

– Jag kan inte sydsamiska så jag är inte helt säker, men på nordsamiska betyder ”čalbmi” öga. Formen påminner lite om ett öga också. Just Tjelmetje finns inte i andra sagor men jag tror de hämtat inspiration från alla fajter mellan samebyar och gruvnäring.

undefined
Elina Nygård trodde att den mystiska mannen i skogen är jätten Stalo. En hemsk men också populär figur från samiska sagor.

Vem är den mystiska håriga jätten som stryker runt i skogen?

– Det hade kunnat vara Stalo som är en otäck figur vars favoritmat är barn. Det är nog den figur som flest samiska barn hört talas om och man ska vara väldigt rädd för honom. Som tur är så är han väldigt lättlurad och det finns många berättelser om barn som lurar Stalo. Ett exempel är när Stalo luras att leka blindbock på en is nära en vak så att han ramlar i.

– Många är faktiskt ganska hemska, i en berättelse är barnen ensamma hemma och stökar och lever om så pass mycket att norrskenet retas upp. Då faller månen ner på marken och förvandlas till Stalo som förstelnar alla barnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!