– Vi vill styra avskjutningen till ställen där det finns mycket björn som ställer till svåra skador för rennäringen. Det här är ett försök att hitta en lösning på det problemet, säger Erik Gustavsson, chef för naturresurs- och rennäringsenheten.
Björnjakten inleds den 21 augusti. Tilldelningen har minskat från 90 i fjol till 67 i år, beroende på att björnstammen minskat. I gengäld har alltså länsstyrelsen startat det här projektet.
Det gäller bara ovan odlingsgränsen i Jokkmokk och Arjeplog. Villkoren är att samebyarna ska föreslå lämpliga jägare och att länsstyrelsen sedan tar beslut utifrån vilket behov som finns.
– Tanken är att få erfarna jägare med duktiga björnhundar, och som dessutom har god lokalkännedom, säger Erik Gustavsson.
Kravet är att samebyarna har minst en medlem som är med på jakten. Länsstyrelsen hoppas nämligen att detta ska leda till att samebyarna får ökad kunskap och intresse för att själva bedriva en effektiv jakt i framtiden.
– Vi ser positivt på det här. Dels är det bra att få hjälp, eftersom björnjakten ofta krockar med sarvslakten. Sedan är det få som jagar björn i samebyarna, vi har inte rätta kunskapen som det är nu. Jag tycker också det är bra att det ska handla om lokala jägare. Inte minst eftersom man då får hundar som är van att jaga på marker där det befinner sig ren, säger Rune Stokke, Udtja sameby, som är en av de samebyar som haft störst problem med björndödade renar.
– Mellan 30 och 50 procent av våra renkalvar dödas varje år. Vi hade gärna sett att man behållit en högre avskjutning också. Det här löser inte alla problem men det är en bra början, säger Rune Stokke.
Johan Forsman är en av Jokkmokks erfarna björnjägare. Han är insatt i projektet – och försiktigt positiv.
– Jag kan helt klart tänka mig att medverka om jag får frågan, men för mig är det viktigt att det sköts långsiktigt och på rätt sätt. Det finns en stark björnjaktstradition i Jokkmokk men vi behöver få upp intresset för jakten ytterligare. Det får inte bli något jippo och det bästa är om samebyarna sköter det själva. Det finns många som är intresserade av jakt i samebyarna och det här är ju ett lysande tillfälle om man hjälps åt, säger Johan Forsman.
Han menar vidare att det inte så enkelt att skjuta "rätt björnar".
– En hona, eller en hona med ungar, är ju ofta väldigt stationär. Men en hane som skjuts vid kusten kan lika gärna tidigare ha varit i kalvningslandet, säger Johan Forsman.