Ryggen kraschade – då blev det fotarbete för Melissa

Det var ingen vacker dag när ryggen till slut sade stopp. Då var Melissa Östlund en 82-årig gumma i en drygt 20-årig kropp. I dag har livet återvänt och om några veckor är hon färdigutbildad i medicinsk fotvård och kan ta emot i sin egen lokal.

Melissa Östlund fick steloperera sin rygg. Då hittade hon en ny väg i arbetslivet som fotvårdare.

Melissa Östlund fick steloperera sin rygg. Då hittade hon en ny väg i arbetslivet som fotvårdare.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-01-26 09:30

– Jag kallar den "min skönhetssalong" eftersom jag upplever mig själv på ett så vackert sätt när jag får arbeta med och träffa människor. Jag älskar människor och jag älskar Jokkmokk.

Melissa Östlunds resa har minst sagt varit lång. Uppväxten i Colombia präglades i en stad fylld av missbruk och våld. Det sköts utan att fråga men familjen kunde trots allt klara sig hyfsat. Melissa fick börja arbete redan som sjuåring.  Det hjälpte till med försörjningen.

Men livet blev till slut ohållbart och hals över huvud fick familjen ge sig av. De flydde till Costa Rica. Till extrem fattigdom.

– Där fanns ingenting. Vi hade ingen respekt, vi hade inga kontakter och vi kände ingen. Det var tur vi tog oss vidare. Vinstlotten blev Jokkmokk även om jag inte ens visste att Sverige fanns, Europa ja, men inte Sverige, konstaterar Melissa Östlund som tillsammans med familjen snabbt acklimatiserade sig i ett vintrigt Jokkmokk. Och här har de blivit kvar.

– Det finns allt här, det är nära och alla är så hjärtliga och hjälpsamma. Det stöd och den kärlek vi fick efter att vår bror gått bort är nästan obeskrivlig. Vi kommer alltid att göra allt för att ge tillbaka. Jag tycker om att vi ser varandra och våra barn, att vi kan hjälpas åt. I en storstad är det inte så. 

Melissa jobbade med gamla men redan när hon var i 20-årsåldern så kraschade hennes rygg. Tre svåra diskbråck konstaterades och hon är i dag stelopererad. Under sjukskrivningen hittade hon en möjlighet till en ny väg i arbetslivet. Hon föll för fötterna.  

– Det finns ett behov så jag började studera på distans. Som jag sa, inga storstäder. Jag hade kunnat välja att studera i Stockholm men det fick bli på distans när möjligheten kom. Jag har 250 timmar kvar innan jag kan öppna, jag har alla tillstånd klara. Det känns fantastiskt. Vi kan vara kvar i Jokkmokk och jag får arbeta med människor igen. Men jag förstår att vissa kanske undrar hur jag är som tycker att fula fötter är intressanta. Men det är just det, att kunna förvandla, hjälpa, lindra och göra det fula fint, förhoppningsvis.

Melissa Östlund kommer även att göra naglar och bryn i sin lokal – skönhetssalongen i centrala Jokkmokk.

– Det har varit en krokig och lång väg. Utan min man Jonas hade det inte gått. Det måste jag få säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!