Cati Kuoljok och Sara Parfa Svonni går på Energigymnasiet i Gällivare.
I utbildningens sista år ingår att driva ett eget företag, så kallad Ung företagsamhet.
De brinner båda för renskötarlivet så inriktningen på deras företag var självklar.
- Allt som kan förenkla renskötseln uppskattas och behövs. Vi vet också att vi har en kundkrets där, säger Sara Parfa Svonni.
Uppgraderade boken
Varje enskild renägare har ett eget renmärke på varje rens ena öra och varje familj ett gruppmärke
i det andra örat som är likadant på hela familjens renar.
Renmärkesboken som innehåller alla dessa, nu uppdaterad efter tio år, är ett gott hjälpmedel både vid renskiljning och kalvmärkning.
- Det är ju många renägare och många samebyar med i samma skiljning. Man kan ju inte ha alla olika märken i huvudet. Då är det bra att ha boken att kolla upp i om det är ett märke man inte känner igen. Renarna sprider ju ut sig mellan byarna också och i boken är det enkelt att kolla upp vem renarna tillhör, säger Sara Parfa Svonni.
Steg ett, innan de kunde sätta igång med boken, var att få varje samebys godkännande.
Alla var positiva
- Vi ringde runt och pratade med ordföranden för respektive sameby, och alla var väldigt positivt inställda. Därefter fick vi en fil från sametinget som förvaltar renmärkena och sammanställde alla uppdateringar och märken, säger Cati Kuoljok.
När flickorna sedan gick ut med intresseförfrågningar var detta stort.
- Det handlade om mycket mer folk än vi trodde. Folk utanför samebyarna har beställt boken. Det har också många som inte är renägare själva men brukar vara med i renskötselarbetet gjort, säger Cati Kuoljok.
Letar tryckeri
De letar just nu efter ett tryckeri. Kriterierna för deras val är kvalitet till rimligt pris. Boken ska vara utgiven före sommaren.
- Kalvmärkningen börjar ju
i juni och då behövs den, säger Cati Kuoljok.
Kan ni tänka er att driva eget även i framtiden?
- Ja, det blir ju eget företagande om man är renskötare, så man hamnar väl på den vägen hur som helst. Man kan nog inte leva bara på renskötsel utan måste nog ha något vid sidan om också. Om man inte har en man som drar in pengar förstås, säger Sara Parfa Svonni och skrattar.