Regn och kyla inledde Sapmi Awards

Årets Sápmi Awards är inlett. Inledningsvis i kyla och ihållande regn.
– Vårt folk är vant att vara i alla väderlekar, säger projektledare Fia Kaddik.

"Det är uppläggningen som är lite stressig. Annars är det råvaror som jag jobbar med dagligen, så det är lugnt" säger Kristoffer Åström.

"Det är uppläggningen som är lite stressig. Annars är det råvaror som jag jobbar med dagligen, så det är lugnt" säger Kristoffer Åström.

Foto: Kurt Engström

Jokkmokk2013-06-14 18:48

Det tävlas i tre kategorier; design och konst, samisk matkonst och kunnig renskötare i Sápmi.

Under fredagen visas färdigheterna upp, juryn i varje gren sammanträder och på lördagen presenteras vinnarna, som förutom äran tilldelas 100 000 kronor för sin seger.

- Jag gillar inte att tävla. Inte i sådant här, tävla gör man på idrottsbanan, säger Martin Kuorak som ändå ställer upp med sin träkonst i designklassen.

- Men nu har jag ju blivit nominerad och då skulle det vara ofint att inte ställa upp.

Kuorak visar upp sina verk gjorda av masurbjörk, björkvril, älg- och renhorn.

Intill Talvatissjön i Jokkmokk är större kåtor uppslagna och därinne gör tre kockar upp om konsten att laga samisk mat.

- Vi har höjt svårighetsgraden mot förra året. Om det var en 3:a i svårighet förra året är det en 8:a nu, säger Marianne Björn som är ansvarig för mattävlingen.

Främst beroende på att råvarorna är tuffare att tillaga. Ren är grunden. De tävlande får hjärta, tunga, rygg men också lake, sik och löja.

- Det är inget modernt kök, det finns inte rinnande vatten eller diskbänk, utan ska vara så naturligt som möjligt, säger Björn.

Kristoffer Åström slutade tvåa förra året och han välkomnar de nya råvarorna.

- Visst, det är svårare, men det är betydligt roligare att arbeta med de här.

Medan matjuryn smakade och bestämde sig för en vinnare drog nästa tävling igång utanför. ”Kunnigaste renskötare” utses genom fem deltävlingar - i den första springer de tre utmanarna ett halvt varv runt Talvatissjön och ror tillbaka. Första foten på land vinner och han möttes av folkets jubel och utspridda jojkar.

- Jag bara sprang och hoppades att de andra var i sämre form. Ro är en teknikgren och det har jag gjort mycket på sjön med min pappa, säger Jokkmokksonen Nils Åstot som vann första deltävlingen. Det räcker inte att vara bäst i de fem deltävlingarna eftersom en jury tittar på renskötarnas CV och testar dem även i teoretiska prov.

Publiktillströmningen var aningen svag till att börja med, men det fylldes hela tiden på med folk.

- Idag är det skolavslutning, raggarbilsträff och Sapmi Awards här. Så gör vi i Jokkmokk, trycker ihop allt till en dag, så kan vi gå och fiska sedan resten av sommaren, säger Johan Jönsson, en av besökarna.

Finalisterna har tagits ut av till lika delar folket och en jury. Folket har kunnat nominera via Sápmi Awards hemsida. Finalisterna: Samisk matkonst och kunskap: Kristoffer Åström, Vilheminas norra sameby. Henrik Kaddik, Stockholm. Vegard Stormo, Narvik.Kunnig renskötare i Sápmi: Lemet Aslat K Eira, Skuohtanjarga, Norge. Nils Åstot, Sirges sameby, Jokkmokk. Torbjörn Nutti, Könkemää sameby.Design och konst: Outi Pieski, Utsjoki, Finland. Britta Marakatt Labba, Övre Soppero. Martin Kuorak, Jokkmokk.

Vinnarna presenteras ikväll på Sápmi Awards. Även stipendieutdelning, hästridning och galamiddag kommer att gå av stapeln liksom lassokastning där en vinnare vinner 10 000 kronor. Lovisa Negga, Haltha Tjaltha/Anna Kråik och Intrig uppträder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om