Frohm och Öberg pressades av pensionärerna

De kom till glesbygden för att ta emot protestlistor. Linda Frohm och Anders Öberg fick också stå till svars gällande sjuk- och tandvård. "Vi känner oss övergivna. Är vi mindre värda?", frågade sig SPF-kvinnorna.

Linda Frohm och Anders Öberg under samtalen med SPF och PRO om framtidens sjuk- och tandvård i Jokkmokk.

Linda Frohm och Anders Öberg under samtalen med SPF och PRO om framtidens sjuk- och tandvård i Jokkmokk.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-03-03 19:45

Styrelsen i SPF startade sitt jobb med att samla in namn på listorna redan i december förra året. Protesten gäller den indragna kvälls- och helgjouren för läkarna och om den akuta tandvårdssituationen där det uppenbart finns ett antal hål att fylla.

Protestlistorna har samlats in med 1402 underskrifter som facit. Nu skulle de lämnas över till regionrådet Linda Frohm (M) och oppositionsrådet Anders Öberg (S) som båda tagit sig till Jokkmokk för att träffa SPF-föreningen och en representant för PRO.  

Ingrid Thystad Karlsson inledde med att gå rakt på sak:

– Vi ska leda utvecklingen av fossilfritt men hur ska vi kunna ta emot människorna om vi har en obefintlig Folktandvård och inga läkare på kvällar och helger? Hon gav också ett par exempel ur sitt eget liv när hon tvingats till besök på hälsocentralen.

– Jag har suttit i timmar i mörkret i väntrummet och väntat då inte Gällivare haft tid att svara som de är skyldiga till. Man blir otrygg, rädd och ledsen. Det är en hemsk situation och den har upprepats flera, flera gånger, konstaterade hon.

Linda Frohm och Anders Öberg gav inga löften om att jouren skulle komma tillbaka. Däremot berömde duon det fina jobb som görs vid hälsocentralen. Vad Linda Frohm däremot lovade var att reda ut varför Gällivare lasarett inte svarar i telefonen, eller säger sig inte ha tid.

– Ingen ska känna dig otrygg. Ni ska veta att ni får den hjälp ni har rätt till när ni inte mår bra. Jag lovar att lösa det här omedelbart. Ni ska även få återkoppling.

Gällande Folktandvården var löftet inte lika klart. Men att samrekrytering misslyckats och att annonseringen i fackorganet inte fungerat som det ska, det kunde Linda Frohm bara hålla med om.

– Det ska jag också ta tag i. Vi har jobbat oerhört hårt för att rekrytera och lyckats få nio nya tandläkare. 

Men ingen till Jokkmokk?

– Nej, det var nära men sjukdom satte stopp i sista stund. Men vi tänker inte stänga Jokkmokk och det ska vara lika behandling, vi har ingen vi och dem och stad går inte före landsbygden. Det lovar jag er. Ni är lika mycket värda.

– Vi jobbar på en samverkan med Umeå universitet och LTU för utbildning. Men just tandläkare är kanske det svåraste för regionen, sade Anders Öberg. 

Om pensionärerna var nöjda?

– Jo, om de håller vad de lovat och återkopplar. Vi får väl se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!