Räddningstjänsten i Porjus och Vuollerim har levt under hotet att nedgraderas till brandvärn som istället för beredskap som bygger på frivillighet. Med andra ord vore det ingen garanti att närmaste räddningen ryckte ut, utan den nödställda kan tvingas vänta på hjälp från grannorters räddningstjänst
Men under måndagens kommunfullmäktige beslutades det att utöka samhällsbyggarnämndens budget för att säkra upp verksamheten. Det gäller för 2023-2025.
– Det är en otrolig lättnad, inte bara för oss i räddningstjänsten utan för alla som bor här i närheten också, säger Jason Vermuel, från Räddningstjänsten i Porjus.
– Det här låter ju riktigt bra, nu finns pengarna för att behålla verksamheten så förhoppningsvis händer det inget oväntat nu, säger Mats Aspholm, deltidsbrandman i Porjus.
Nedskärningen var på tapeten på grund av att 2,4 miljoner kronor försvunnit sedan Vattenfall valt att inte fortsätta sin del av finansieringen för att hålla igång räddningstjänsten på de båda vattenkraftsorterna. Jokkmokks kommun som finansierat den andra halvan beslutade under måndagen att fylla upp hålrummet, med pengar huvudsakligen från kommunstyrelsens budget.
Det var ett partiöverskridande förslag från Socialdemokraterna, Framtid i Jokkmokk och Miljöpartiet.
– För det första borde Vattenfall ha tagit sin ansvar och fortsatt skjuta till pengarna. Men i slutändan är det vi i fullmäktige som tar beslutet att lägga ner räddningstjänsten eller inte, säger Marina Eriksson (S).
Det var många talare i fullmäktige som ville belysa Vattenfalls svek gentemot kommunen där de skördar stora vinster från älvarna.
– Det är elefanten i rummet. Vattenfalls svek är det som gjort att vi ens hamnat i den här prekära situationen och måste ha dessa diskussioner om nedskärning. Det statliga miljardföretaget Vattenfall har byggt sina intäkter och hela sin framtid från våra älvar, men kan inte undvara 2,4 miljoner kronor per år. Det är på ren svenska fördjävligt, säger Henrik Blind (MP).
Vid ett tidigare fullmäktige har kommunstyrelsen fått i uppdrag att författa en skrivelse till Vattenfalls ägare, regeringen och Näringsdepartementet. Detta för att trycka på vikten av att Vattenfall tar sitt ansvar för de kommuner de verkar i. Skrivelsen är färdigskriven och skickas in inom närtid.