Profilen lämnar Jokkmokk

Arbetsförmedlaren och politikern Mats Dahlberg, 43, flyttar inom kort. "Jag kommer alltid ha Jokkmokk i hjärtat", säger han.

LÄMNAR JOKKMOKK. Miljöpartisten Mats Dahlberg har blivit en profil i Jokkmokk genom åren. Nu lämnar han orten för jobb vid kusten.

LÄMNAR JOKKMOKK. Miljöpartisten Mats Dahlberg har blivit en profil i Jokkmokk genom åren. Nu lämnar han orten för jobb vid kusten.

Foto: Linnéa Lindmark

JOKKMOKK2015-10-29 15:50

Flyttlasset går tillbaka hem till Piteå igen, efter 16 år i Jokkmokk. Arbetsorten kommer däremot vara Luleå dit han får sin tjänst som arbetsförmedlare flyttad. Han börjar redan den 16 november.

– Det blev läge privat att flytta nu, säger han.

Hemma i Piteå har han sin pappa, och vänner. Dessutom får han kortare väg till uppdragen nu.

– Har man ett förtroendeuppdrag på länsnivå är det påfrestande att försöka åka kollektivt. Om jag har ett möte i Luleå får jag åka 05:50 och är hemma 19:30 igen. Det blir långa dagar.

Mats Dahlberg är ledamot i landstingsfullmäktige för Miljöpartiet och sitter i landstingets programberedning, men har "roterat ut sig" från sina uppdrag på orten.

– Det här innebär ingen dramatik för Miljöpartiet i Jokkmokk. Jag har varit ersättare i fullmäktige och styrelsen men de uppdragen har jag avsagt mig i mitten av september.

Februari 1999 började han på Arbetsförmedlingen i Jokkmokk och såg väl framför sig tre år på orten, ungefär. Det blev alltså betydligt fler. Genom åren har Mats Dahlberg blivit en profil och det var han som dammade av Miljöpartiets verksamhet och startade upp den igen.

– När jag flyttade hit hade Miljöpartiet fyra medlemmar. 2002 var första valet vi ställde upp i. Vi visste inte hur man gjorde en valkampanj, men vi blev den tionde största miljöpartikommunen. Det var väldigt bra, säger han.

Men du lämnar ett starkt parti efter dig. Ni gjorde ett bra val senast.

– Det känns stabilt. Det står inte och faller med mig. Man har en idé om vart man vill.

Kommer du att ha kvar ditt engagemang lokalt på något vis?

– Absolut. Jag får väl se mig själv som en mentor, bollplank och vän.

Vad kommer du sakna mest?

– Människorna, mina vänner och de otroligt fina naturområdena som finns i närheten av centralorten. Jag kommer alltid ha Jokkmokk i hjärtat och känna mig som en Jokkmokkare. Men i vissa sammanhang kan det nog vara bättre att inte bo på den ort man kämpar för. Ibland är det svårare att få igenom saker när man pratar i egen sak.

Under de här 16 åren, hur mycket har Jokkmokk förändrats tycker du?

– Den statliga närvaron har försämrats. Det är något som är negativt. Då tänker jag på Polismynidigheten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det är allvarligt. Sedan är det människorna som gör en ort, och det bor fantastiskt många kreativa och spännande människor här som skapar sina egna arbetstillfällen.

Om du ser tillbaka på politiken, vilka stora grejer tar du med dig där du känner att var med och gjorde skillnad?

– Att vi lyckades få ihop de andra partierna till en regnbågsallians under en mandatperiod. Det var vi mot sossarna. Det var då Anna Hövenmark var kommunalråd, 2006-2010. Vi har också fått igenom ganska många motioner genom åren. Vi har försökt utveckla vår kommun oavsett vem som har majoritet.

Sedan nämner han förstås Kallak, där Miljöpartiet gick ut tidigt och sade nej till en gruva. En fråga som nådde långt utanför Sveriges gränser.

– Där vi har märkts mest och gjort störst skillnad var nog hösten 2011 när vi gick ut i ett pressmeddelande och var tydliga vad vi tyckte om Kallak. Beowulf hade varit på ett kommunfullmäktige och informerat. Vi var ensamma som sade något då. Syftet var att markera vad vi tyckte. Skickar man ut ett pressmeddelande från ett parti i inlandet ska man vara glad om man får en notis. Vi hade aldrig kunnat drömma om vilken jättegrej det skulle bli av det, säger Mats Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om