Politiker i skoterkrasch: "Det blev pallnit"

Jokkmokkspolitikerns påskhelg slutade med ett helgipsat vänsterben. "Jag kände att knäskålen stack upp", säger Jonas Wiandt.

SNABBT SLUT. Jonas Wiandt hann njuta av fjällen under långfredagen innan skoterolyckan som slutade i en björk. Här är hans bild från Aktse, i Jokkmokksfjällen. Nu väntar flera veckor i gips.

SNABBT SLUT. Jonas Wiandt hann njuta av fjällen under långfredagen innan skoterolyckan som slutade i en björk. Här är hans bild från Aktse, i Jokkmokksfjällen. Nu väntar flera veckor i gips.

Foto: Jonas Wiandt

JOKKMOKK2015-04-06 15:56

Folkpartisten och gymnasieläraren Jonas Wiandt hade varit ute i Jokkmokksfjällen upp mot Aktse hela långfredagen när han och ett stort skotersällskap skulle passera över Kabla fjällmassiv, för att ta sig ner till stugorna i Njavve. De körde längs en skoterled när det började bära uppför och det blev allt tätare mellan träden.

Då hände det osannolika.

– Det var en ren otursgrej, jag körde relativt långsamt men fick plötsligt ett snedskär. Hann tänka att oj då, där kommer det en björk..., säger Jonas Wiandt, som färdades sist i sällskapet.

– Jag försökte lägga över vikten på andra sidan som jag brukar göra men den här gången hann jag inte väja ordentligt. Det blev pallnit i trädet och vänster knä fick hela smällen.

Han förstod direkt att det var illa eftersom "knäskålen stack upp".

– Hela benet var bara som ett bihang, jag kunde inte göra något. Jag låg kvar och väntade. Men jag hade världens flyt för det kom ett gäng med Jokkmokkare och Gällivarebor bakom mig och en av dem var sjukvårdare. De lindade om mitt ben med ett liggunderlag och satte mig i en pulka som jag fick åka över fjället till Njavve, säger han.

Därifrån blev det taxi till hälsocentralen i Jokkmokk.

När NSD når honom via telefon på annandag påsk ligger han på Gällivare sjukhus med benet gipsat och "väntar på bättre tider". Han har genomgått en operation eftersom en sena i knäet drogs sönder i smällen.

– De har sytt ihop senan igen och jag har gips från ljumsken till fotleden. Det ska jag ha i minst tre veckor, säger han.

Påskhelgen har inneburit flera skoter- och skidolyckor i Norrbottens fjällvärld och Jonas Wiandt har delvis kunnat följa händelserna från sjukhussängen.

– Jag har sett helikoptrarna komma, säger han.

Om sitt eget öde säger han:

– Det här är ett exempel på att olyckan kan vara fort framme, fastän man inte kör fort.

Hade du hjälm?

– Nej, jag är glad att det blev något annat än huvudet som tog smällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om