Politiker hade fel om ungas åsikter
JOKKMOKK. Framtid, ungdom och företagande var temat när Jokkmokksbor i alla åldrar möttes på Tillväxtdagen i Folkets hus.Kommunpolitiker ställdes mot väggen av ortens unga, Vattenfall bringade klarhet i planerna för Akkats kraftstation och två lokala företag prisades.
Den fattige riddaren Patrik Nordqvist vill att även studenter med små plånböcker ska kunna laga billig och bra mat. Fotograf: Maria Ödalen
Foto:
Ett arrangemang som ABF och LO-facken i Jokkmokk står bakom, vilket syftar till att skapa fler arbetstillfällen och synliggöra de som finns, samt att skapa framtidstro och möjligheter på orten.
Utställningsmässan som samlat myndigheter, företag, skolor och UF-företag var välbesökt, inte minst niondeklassarnas uppfinningsmonter.
- Vi fick till uppgift att förbättra uppfinningar som redan finns, eller uppfinna något helt nytt, säger Emelie Svanström och visar ut över ett bord fyllt med smarta uppfinningar.
<_Mellanrubrik>Ny slags plättvändare
Tillsammans med Julia Norlen och Miriam Jönsson har hon konstruerat en plättvändare.
- Man lägger plättvändaren i botten av stekpannan och häller smeten över. Sen kan man lätt vända plättan utan att den går sönder, visar Julia Norlen.
Utställningsexemplaret är bara en demo i papp, den riktiga ska tillverkas i teflon och plast som inte smälter, förklarar tjejerna.
Patrik Nordqvist, i Bokenskolan, satsar på matlagning i sitt UF-företag. Under namnet "Fattige riddaren" är han i färd med att skriva en kokbok.
- Det är vanlig husmanskost, som är enkel att laga. Billig mat till fattiga studenter, säger han.
Åsa och Anna-Maria Nilsson deklarerar stolt att Rättvisebutiken överlevt, trots att de var tvungna att lämna den fina lokalen i centrala Jokkmokk.
- Vi håller öppet tre dagar i veckan i församlingsgården och faktiskt har vi sålt för över 200 000 på drygt ett år. Det är ju jättebra, säger Åsa Nilsson.
<_Mellanrubrik>Planerna för Akkats
Christer Ljunggren, Vattenfall, lade fram planerna för Akkats kraftstation.
Om det statliga kraftbolaget får en positiv miljödom startar utbyggnaden redan till sommaren.
Det är en satsning på 700 miljoner kronor som innebär att man går från en- till två aggregatsanläggning, vilket ger större flexibilitet och bredare produktionsområde. Årsproduktionen ökar från 565 till 590 Gigawattimmar medan vattenförsörjningen står oförändrad på 385 kubikmeter per sekund.
Under byggtiden förväntas projektet generera nya arbetstillfällen, framför allt för företag som är intresserade av underentreprenörsuppdrag för större företag, som Vägverket och Skanska.
- Även servicenäringen bör få ett uppsving, eftersom många fler människor kommer att bo, handla mat och på annat sätt spendera pengar i Jokkmokk under den här perioden, säger Christer Ljunggren.
Vid årsskiftet 2013/2014 ska den nya anläggningen stå klar.
<_Mellanrubrik>Politiker mötte unga
Ally Andersson, Porsi syprodukter AB, fick arrangörernas instiftade pris för "Ett gott företag".
Företagarföreningens utmärkelse "Årets företag" tilldelades Fereshteh och Hormoz Honarmand, ägarna av Restaurang Opera.
Paneldebatten där unga ställde frågor till kommunens politiker visade att de senare behöver fördjupa sig i vad Jokkmokks unga egentligen vill.
Tidigare antaganden från politikernas sida visade sig nämligen vara helt fel.
Anna Hövenmark vände sig i början av sin kommunalrådskarriär till niondeklassare, vilka utsågs till referensgrupp för kommunstyrelsen och efter debatten funderar fler på att göra samma sak.
- För mig blev det jätteviktigt för att få veta vad ungdomar tänker i olika frågor. Vi politiker behöver den inputen för att komma in i ett annat sätt att tänka, säger Hövenmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!