Polisen stängde nödtelefon

I somras stängde polisen en av sina egna nödtelefoner i Mallenjarka, längs Kungsleden.Initiativet kom från fastighetsägaren Jan Stuge, som är länsstyrelsens naturbevakare och ledamot i Jokkmokks fjällsäkerhetskommitté.

Polisen kritiserade Telia för bristande samhällsansvar medan de själva så sent som förra året stängde en av sina egna nödtelefoner i Mallenjarka, Kvikkjokk.

Polisen kritiserade Telia för bristande samhällsansvar medan de själva så sent som förra året stängde en av sina egna nödtelefoner i Mallenjarka, Kvikkjokk.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2008-04-29 06:00
Polisen i Norrbotten är kritiska till att Telia säger upp abonnemanget in till nödtelefonen på fjällstationen i Aktse, Jokkmokks kommun.
"Gammalt och förlegat"
"Var är Telias samhällsansvar", dundrade polisen i lördagens NSD och pekade på att det blir minst 15 kilometer till närmaste nödtelefon i Sitojaure.
Nu visar det sig att polisen agerat på samma sätt som Telia.
I juni 2007 tog polisen beslutet att säga upp den fasta nödtelefonen i Mallenjarka, som ligger efter Kungsleden. För att ta sig dit måste man åka båt över Saggat från Kvikkjokk
Nödtelefonen togs bort i
fjol, två veckor innan turist-
säsongen drog igång, utan att allmänheten informerades.
Polisen skriver att "tekniken med fast abonnemang till nödtelefoner är gammal och förlegad", och motiverar stängningen med att det i området finns fyra hjälptelefoner inom en radie av 15 kilometer.
Naturbevakare

Initiativet till att ta bort nödtelefonen kom från fastighetsägaren Jan Stuge, som till vardags arbetar som naturbevakare åt länsstyrelsen och sitter med i fjällsäkerhetskommittén.
- Telefonen stod bara 25 meter från huset och användes av turister för att ringa efter båtskjuts. För min del hade de gärna fått flytta telefonen några hundra meter härifrån, då hade den fått vara kvar, säger han.

Hur rimmar det att du som naturbevakare verkar för att få bort nödtelefoner?
- Här är jag nu som privatperson helt och hållet, det hade inte varit några problem om den varit kvar i närheten. Beslutet att ta bort den rår jag inte över, säger Jan Stuge.
Att flytta nödtelefonen längre bort från fastigheten är inte möjligt. Enligt polisen skulle kostnaden bli för hög.

Fast boende drabbas
När det gäller nödtelefonen i Aktse svarar Björn Berg på Telias informationsavdelning att telefonlinjen blivit förstörd av fallande granar.
- Att laga den skulle bli en investering som vi inte kan räkna hem hur vi än försöker, säger han.
Trots att telefonledningen till Aktse varit i drift sedan 30-talet tvivlar nu Telia på om det är en bra lösning.
- Den är sårbar eftersom det finns så mycket träd som kan blåsa över den. Vad säger att det är en bra lösning för en nödtelefon, säger Björn Berg.
I Aktse finns en fast boende som också drabbas av att Telia säger upp telefonabonnemanget.

Fotnot:
Polisen är huvudman för fjällräddningens nöd- och hjältelefoner och operatören är Telia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om