Den planerade gruvan i Kallak vid Lilla Lule älv, cirka fyra mil väster om Jokkmokk, delar samhället i två delar.
Flera samebyar anser att gruvan hotar deras verksamhet. Styvnackat motstånd kommer också från turismföretagare och naturvänner. Motståndare menar att en gruvbrytning riskerar att förorena Luleälvens vatten, samt att den även hotar dammsäkerheten.
En gruva skulle dock ge arbetstillfällen till Jokkmokk och kommunledningen är positiv. Den ser en chans att vända trenden med stadigt minskande befolkning.
Jokkmokk iron mines har tillstånd för provbrytning från den 10 juni till 31 juli. Jokkmokks lastbilscentral har totalentreprenad på jobbet som inleds på måndag.
– Det är sex ställen där vi ska ta bort buskar och mindre träd. Det blir ett par man som går med motorsåg, säger Fred Boman, vd i Jokkmokk iron mines.
Senare i sommar ska grävjobb, borrningar, sprängningar, lastning av järnmalmen och transport till en anläggning i Finland utföras.
– Det är 400 ton som ska tas ut. Det blir cirka 20 lastbilslass, säger Boman.
Randijaurbon Tor Lundberg Tuorda, ordförande i nätverket Inga gruvor i Jokkmokk, är en av initiativtagarna till de demonstrationer som planeras under sommaren. Vid ett upprop på Facebook har ett 150-tal personer meddelat att de tänker deltaga.
– Vi får se vad som händer. Det finns inga fasta planer, vi planerar ingenting annat än att bara vara i området för att visa att vi inte gillar det de håller på med. Sedan kommer väl vissa att gå längre än andra, säger han.
Människor från hela landet har anmält att de kommer till Kallak.
– Det är inte styrt till någon organisation utan det är folk från spridda grupperingar. Fältbiologerna och Jordens vänner, exempelvis. Eller bara människor som är emot den globala gruvboomen. Jag vet inte hur många som är på plats redan på måndag. Det kanske blir 15-20 personer. Sedan blir det ännu fler under sommaren. Det kanske blir som i Alta. Jag hoppas det, säger Tor Lundberg Tuorda.
Fred Boman är väl medveten om planerna.
– Det har vi räknat med och de har rätt att visa vad de tycker. Men de måste hålla sig inom lagens råmärken. Jag hoppas att de inte saboterar arbetet, exempelvis river ned de markeringar som vi gjort i terrängen, för då måste vi polisanmäla dem. Vi kommer att ha fotografer i området, säger Boman.
Jokkmokkspolisen följer händelseutvecklingen och har erfarenhet av liknande strider.
– Greenpeace gjorde en aktion mot en avverkning i Pakko 2004, så vi vet nog ungefär vad som väntar. Vi har varit och tittat i området och förberett oss utifrån det. Om demonstranterna stoppar arbetet gör de sig skyldig till brott. Det kan vara egenmäktigt förfarande, störande av allmän ordning eller ohörsamhet mot ordningsmakten, säger Tony Kvickström.