Planerat hotell flyttas

Planen var att Hotell Lavvu skulle ligga vid parkeringen uppe på Storknabben, med utsikt över bygden.
Nu har det flyttats ner till Talvatissjön.
– Det känns väldigt positivt, säger Anders Nygårds, kommunchef i Jokkmokk.

Det nya förslaget är att Hotell Lavvu ska ligga 400 meter från bron vid fjällträdgården, uppe i skogen, och smälta in i omgivningen.

Det nya förslaget är att Hotell Lavvu ska ligga 400 meter från bron vid fjällträdgården, uppe i skogen, och smälta in i omgivningen.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2013-11-21 10:20

Jokkmokks kommun går in och detaljplanerar området ovanför fjällträdgården eftersom flera etableringar är på gång i området. Utöver hotellet finns det idéer om en designträdgård och en sameparlamentsbyggnad.

– Vi tittar på det här området som en helhetsbild, säger Anders Nygårds.

Vill ha samförståndslösningar

Entreprenörerna Annelie Päiviö och Kerstin Kemlén hade först tänkt att Hotell Lavvu, som är ett ekologiskt hotell med samisk inriktning, skulle ligga på Storknabben. Men den idén stötte på patrull. Sirges sameby har vinterbete i området och renarna skulle bli störda. Även Naturskyddsföreningen hade invändningar.

– Vi har hela tiden eftersträvat samförståndslösningar, och vi vill att de ska se hotellet som något positivt, som kan komma dem till gagn, säger Annelie Päiviö.

Hur ser du på det nya läget?

– Det är ju sämre för oss, men vi har sagt okej, vi tittar på den här lösningen i stället. Det funkar för oss om det är okej för naturskyddet och rennäringen.

I tre år har entreprenörerna arbetat med hotellet och första skissen på hotellet togs fram 2011. Hotellanläggningen ska smälta in i omgivningen, ta mellan 60-80 övernattande och ha huvudbyggnad samt flera boendeenheter ute i skogen.

Exklusivt och ekologiskt

– Det ska bli ett mer exklusivt boende. Vi konkurrerar inte med befintliga hotell, säger Annelie Päiviö.

Det handlar om en investering på 30-50 miljoner kronor, enligt en tidig uppskattning. Men innan entreprenörerna kan gå till eventuella finansiärer måste markfrågan vara löst.

Anders Nygårds har besökt den nya platsen tillsammans med Sirges sameby och Naturskyddsföreningen.

– Det förra läget hade för många dåliga aspekter, det var det sämsta alternativet ur renskötselperspektiv. Det nya är bättre för renskötseln. Men det ska detaljplaneläggas och samrådas, säger han.

Däremot ligger Naturskyddsföreningens fågelmatningsställe väldigt nära den nya platsen.

– Det var väl inte optimalt, men det kanske går att hitta lösningar på det, säger Anders Nygårds.

– Det finns både fördelar men även nackdelar med den nya platsen. Vi har ännu inte tagit ställning till projektet utan ska först träffas och diskutera det, säger Mats Karström, Naturskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om