Det är en svår ekonomisk situation för Jokkmokks kommun just nu, med stora budgetunderskott år efter år. Luppen ligger över utgifter på fastigheter och en rad föreningar i kommunen kan på ett eller annat sätt drabbas.
I Murjek är det bland annat hembygdsgårdens förening som är orolig inför framtiden. Kommunens inställning är att föreningen uppmanas hitta ett sätt att halvera den årliga energikostnaden på 300 000 kronor inom tre år – annars kallställer de byggnaden.
– Jag är jätteorolig för vad som skulle hända med Murjek om hembygdsgården försvann. Vi har lunchservering varje dag och det är vår mötesplats. Det vore dödsstöten för hela byn. Jag förstår att man vill spara pengar, men det här är allt vi har här i Murjek, säger Birgit Nilsson från föreningens styrelse.
Vid en eventuell kallställning uppger kommunen att föreningen förhoppningsvis ska få en ny, mindre lokal.
– Hur ska det gå till? Det finns inga andra lediga byggnader i Murjek, säger Birgit Nilsson.
Hembygdsföreningen sköts ideell och de betalar även en lön till en anställd i köket som står för matlagningen.
– En vanlig dag kan det variera mellan ett par stycken lunchgäster till uppemot 20 stycken. Det är för det mest äldre, men även lite arbetare. Lunchen är en förlustaffär för oss, men vi tycker det är jätteviktigt med en plats för människor i byn att socialisera och få lite god hemlagad mat, säger Christina Hellsén, från styrelsen.
Svante Hellgren är 90 år ung, född och uppvuxen i Murjek. Han tar varje dag den korta promenaden till hembygdsgården för att äta lite mat.
– Jag har sagt till min vänner; dyker jag inte upp en dag här så är jag död. Det är det bästa på dagen när man får sig god mat och trevligt umgänge, säger han.
Han anser att hembygdsgården är hjärtat i byn. Och utan ett hjärta går det inte att leva.
– Det vore skamligt om det kallställdes. Även om vi är få som bor i byn så har kommunen ett ansvar för oss också.
Nyligen var tjänstemän från kommunen ut till föreningen för att informera om läget. Föreningen ska även få hjälp av kommunens energirådgivare för att få tips på hur byggnaden kan effektiviseras.
Ett stort problem är byggnadens storlek och att taket läcker mycket värme.
– Jag hoppas det finns en lösning. Människor behöver platser att träffas, säger Christina Hellsén.