Oro när kopparnätet försvinner

I flera byar i Jokkmokk är telefonledningar redan ett minne blott. Andra har precis informerats om att kopparnätet ska avvecklas. I veckan anordnades ett informationsmöte i Jokkmokk för att räta ut frågetecknen.
– Det är helt naturligt att många är oroliga, säger Björn Berg på TeliaSonera.

ENKÖPING 2008-09-25
En telefonledning leder in till ett bostadshus. Foto Mons Brunius / SCANPIX kod 200

ENKÖPING 2008-09-25 En telefonledning leder in till ett bostadshus. Foto Mons Brunius / SCANPIX kod 200

Foto: MONS BRUNIUS

Jokkmokk2013-11-02 09:02

När Jokkmokks kommun tillsammans med föreningen Hela Sverige Ska Leva ordnade informationsmöte om Telias teknikskifte ville många varför teknikskiftet görs över huvud taget.

– Svaret är att vi måste byta ut de äldsta delarna av kopparnätet, som på vissa ställen är 80-90 år gamla. Det vore dumt att ersätta dem med en gammal teknik. Det här är en möjlighet att säkra telefonin på landsbygden, säger han.

Berörda hushåll utrustas med en adapter som är kopplad till mobilnätet. Därefter stängs det gamla kopparnätet av. Kommunens trygghetslarm, som tidigare gått via det fasta telenätet, måste därför bytas ut. Detta har skapat oro bland abonnenterna, där medelåldern är hög.

– Det är kommunens ansvar och det ansvaret kommer vi ta. Rätt fungerande är det digitala nätet faktiskt bättre än det analoga, säger Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson (S).

Tidigare i höst rapporterade SVT Västerbottensnytt att många abonnenter i framför allt Norrbotten och Västerbotten upplevt att den nya tekniken fungerar dåligt. I en utvärdering som Post- och Telestyrelsen gjort uppgav 43 procent att samtal bryts.

– Dessa problem berodde på att de laddningsbara batterier, som satts in i apparaterna för att säkra dem mot strömavbrott, var av dålig kvalité. Utrustningen gick i baklås. Men problemet är helt åtgärdat nu, säger Björn Berg på TeliaSonera.

Telia avvecklar mellan 2010 och 2015 delar av det fasta kopparnätet. Totalt 50 000 abonnenter runt om i landet berörs. Hittills har den nya utrustningen installerats hos 15 000 abonnenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om