Öppna nämndsammanträden i Jokkmokks kommunhus

JOKKMOKK. Nu öppnar politikerna i Jokkmokk sina nämndssammanträden för allmänheten. Socialnämnden är först ut, detta efter ett förslag från miljöpartiet och folkpartiet.-Vi är inte någon hemlig klubb, förutom de sekretessbelagda frågorna, har medborgarna rätt att få insyn i hur vi styr kommunen, säger Kurt-Lennart Mickelsson, centerpartiet.

Kurt-Lennart Mickelsson, centerpolitiker, försvarade sin politik i socialnämnden Fotograf: Anders Gustafsson

Kurt-Lennart Mickelsson, centerpolitiker, försvarade sin politik i socialnämnden Fotograf: Anders Gustafsson

Foto:

Jokkmokk2007-01-17 00:00
Politikerna i Jokkmokk öppnar nu sina nämndssammanträden för allmänheten. Detta beslutades när socialnämnden hade möte i går. Ordförande för nämnden, centerpartisten Kurt-Lennart Mickelsson är personligen något reserverad mot den nya öppenheten men säger att han accepterar kraven på insyn.

-Vi gör ett försök. Det första mötet blir på vårkanten och sedan har vi ett offentligt möte på hösten när budgeten ska tas. Vi måste göra ett urval av frågor eftersom vi handhar många sekretessbelagda frågor, säger han.

en demokratifråga

Det har länge funnits ett önskemål från allmänheten att vara mer delaktig i politiken. I två motioner, från folkpartiet och miljöpartiet har önskemålet framburits.

-Jag tycker det är jättebra. Varför skulle inte Jokkmokk ha öppna sammanträden? Det fungerar ju bra i andra kommuner. Vår tanke var att kommunstyrelsen skulle börja och sedan skulle de övriga följa efter. Nu blev socialnämnden först men fler nämnder väntas följa i deras spår. Det är jättespännande och en disicplinfråga, de sekretessbelagda frågorna måste få gå först alternativt sist och då stängs dörren. Det är viktigt för väljarna att se hur vi politiker resonerar. De ställer ett högre krav på de förtroendevalda och det får inte bli en show av det hela, säger Mats Dahlberg, miljöpartiet.

Reserverade sig

Hela s-gruppen reserverade sig mot beslutet. Kurt-Lennart Mickelson anser att det finns vissa risker med den nya offentligheten.

-Om det blir mycket publik kan det bli lite populistiskt, speciellt i närheten av val. Men vi provar, av nyfikenhet och av respekt för det folket har valt, säger han.

Kris i äldrevården

På mötet diskuterades även bristen på platser i äldreomsorgen.

-Vi står inför en katastrofal situation i Jokkmokk. Vi saknar ju platser i äldreboenden. Jag trodde inte det var så illa som det var. Sex pensionärer är biståndsbeviljade och behöver särskilt boende nu. Vi har överbelagt överallt. Ett väldigt prekärt läge och nu tillsätter vi en arbetsgrupp för att hitta en långsiktig lösning, säger Kurt-Lennart Mickelsson.

Ska ni bygga nya äldreboenden?

-De gamla har rätt till ett värdigt liv även på ålderns höst. Jag skulle vilja upprätta ett nytt demensboende, folk kommer in när de är äldre-äldre och är betydligt sämre än för bara 10 år sedan. Många vill bo kvar hemma och vi har en bra fungerande hemtjänst men vi måste följa lagstiftningen och där ska vi erbjuda boenden inom tre månader efter beslut är fattat. Vi får viten och sanktionsavgifter på 10 000 kronor och upp till en miljon från länsstyrelsen om vi inte klarar detta. En utredningsgrupp ska titta även långsiktigt på behoven av äldreomsorg. Hur ser det ut i Jokkmokk om tio år?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om