Häromdagen skrev vi om det utbredda missnöjet hos tidigare anställda vid Laponiaförvaltningen i Jokkmokk, något som Sameradion var först med att berätta. Personalomsättningen har varit dramatisk. Närmare 20 personer har lämnat sedan starten 2013 och under de senaste åren har sex anställda valt att gå. Enligt det öppna brevet grundar sig personalflykten på en rad arbetsmiljöproblem som, exempelvis, härskartekniker, mobbning, kränkningar och otrygghet i det dagliga arbetet.
"För oss som blivit utsatta och/eller sett andra bli utsatta har det satt djupa spår och är något som fortfarande påverkar oss. Som anställd är man i beroendeställning och med hänseende till den kultur och arbetsordning som har rådit på kansliet har det varit mycket svårt att lyfta de problem som upplevs. Detta har bidragit till en tystnadskultur. Personalen har dessutom saknat en facklig representant under styrelsemöten som har kunnat bevaka personalens intressen", skrivs det, bland annat.
De tidigare anställda uppmanar och vädjar till styrelsen att ae allvaret i situationen som, de menar, riskerar att påverka världsarvet och nationalparkernas värden och att organisationen Laponiatjuottjudus kan ifrågasättas som förvaltare.
Styrelseordföranden Per-Jonas Parffa har tidigare uttalat att han har fullt förtroende för verksamhetsledningen och att en av orsakerna att många slutat kan vara att verksamheten fortfarande bedrivs som ett provprojekt.