- Här finns möjligheterna. I Porjus finns en färdig fabrik. Vi köper in en del nya maskiner men det mesta finns redan. Marknaden för solceller expanderar. Vill man vara med måste man agera snabbt, säger Peter Melchior Rödder från Åhus i Danmark.
De nya företagarna investerar fem miljoner och planerar en utbyggnad av lokalerna som redan finns i Sun Peaks gamla lokaler. Sun Peak gick i konkurs för tre år sedan och efter det köpte Vattenfall AB, Elproduktion Norden maskiner och inventarier, med avsikt att hitta en ny intressent.
Positivt för Porjus
- Det är ett högt tryck på världsmarknaden och många vill starta men vissa har ej varit seriösa, andra har inte haft råmaterial. Vi har varit i kontakt med många intressenter, från många delar av världen, Indien och Asien, men i och med att Peter kom in i bilden så har det landat. Han är en bra entreprenör, säger Bo Nilsson.Det här får väldigt positiva effekter för ett litet samhälle som Porjus, säger Bo Nilsson. Inte minst för att de nya ägarna kommer att flytta in till byn och skolan därigenom får ett tillskott på barn.
Peter Melchior Rödder är ingenjör och har varit vd för ett företag som specialiserat sig på vindkraftsutveckling. Han är konsult för Världens bank och förnybar energi i tredje världen. Han säger att han har ett stort kontaktnät och att familjen är positiv till att bosätta sig i Porjus.
- Vi har bott i Afrika tidigare så vi är vana med att bo i utvecklingsländer, säger han med glimten i ögat.
Nyckelpersoner först
I går var det möte med kommunalråd och kommunchef. Konsult Lars Andersson från Jokkmokk, ska bistå företaget vid etableringen och hjälpa till med den svenska byråkratin.- Så klar ska vi använda allt utbildningsstöd och finansieringsstöd som finns, så det blir som för alla andra företag. De ska inte ha några problem med byråkratin.
Redan nästa vecka påbörjas rekryteringen av de tre nyckelpersonerna. En av dem är en kvalitetschef med kunnande i automatik och maskinelektronik. Nyckelpersonerna ska utbildas internt i USA och Italien.
Sedan följer rekryteringen av de övriga anställda. Pendelavståndet till både Gällivare och Jokkmokk räknas som en stor fördel. Produktionen beräknas vara i gång redan om tre månader och företaget planerar att anställa 12-14 personer inom loppet av drygt ett år.