Ny utbildning på gång

JOKKMOKK. En ny ingenjörsutbildning startar till hösten på distanshögskolan. Industrin ropar efter underhållsingenjörer och denna utbildning har utvecklats i samverkan med LKAB, Boliden och Vattenfall.

Arne Nissen från Luleå Tekniska universitet och Lars Andersson från Umeå universitet, informerade om den nya ingenjörsutbildningen på distans. Fotograf: Marie Ridderström

Arne Nissen från Luleå Tekniska universitet och Lars Andersson från Umeå universitet, informerade om den nya ingenjörsutbildningen på distans. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2007-02-20 00:00
- Företagen står inför stora pensionsavgångar. Inom en tioårsperiod kommer ett 80-tal av Vattenfalls anställda i Jokkmokk att gå i pension. Det är helt nödvändigt att vi får i gång sådana här utbildningar. Vi har stora rekryteringsproblem i inlandet, säger Lars-Erik Eriksson, Vattenfall.

Det var med stor glädje som representanter från Lapplands kommunalförbund, Luleå universitet och Umeå universitet presenterade denna nyhet.

Utbildningen sägs vara unik och ett direkt resultat av ett projekt vars syfte har varit att hitta de utbildningsbehov som industrin har. Underhållsingenjörsprogrammet ska ges i samverkan med universiteten i Luleå och Umeå. Eleverna ska studera på distans vid de lärocent-rum som finns i Jokkmokk, Gällivare, Pajala och Kiruna.

Treårig utbildning

Det är en treårig utbildning som nästan garanterat leder till jobb. Efterfrågan på kvalificerad arbetskraft inom industri, gruvnäring och energiproduktion är snabbt växande. Utbildningen varvar teori och praktik och studenterna kommer att vara knutna till ett mentorföretag under hela utbildningstiden.

- Kursinnehållet är traditionell maskinteknik. Underhålls-ingenjörsprogrammet traditionellt anses vara en bred utbildning. Huvuddelen av utbildningen ges på distans, säger Lars Andersson vid Umeå universitet.

De två första åren läser eleverna tillsammans med blivande maskiningenjörer i Skellefteå och Umeå. Det tredje året läses kurser med underhållsinriktning som Luleå tekniska universitet har utformat.

- Underhållsingenjörens uppgifter är att planera, dokumentera och följa upp det underhållsarbete som genomförs. Industrin har allt större produktionsutrustning och ett stillestånd i produktionen kan kosta företagen hundratusentals kronor, säger Arne Nissen, Luleå tekniska universitet.

Tidigare genomförda ingen-jörsutbildningar på distans har haft elever i åldrarna mellan 20 och 50 år och andelen som fått arbete efter utbildningen är hög, säger projektledare Monika Lundqvist:

Mentorföretag

- De flesta har fått jobb och nu är det ännu större förutsättningar att få jobb. Vi hoppas på många sökanden, säger Lund-qvist.

Vattenfall, Aitik och LKAB ställer upp som mentorföretag.

- Vi har varit med från början. Det känns spännande och roligt att samverka med skolorna. Vi står inför en stor generationsväxling. 50 procent av den personal som sysslar med underhåll har gått i pension år 2015, därför är utbildningen viktig för oss. Vi behöver folk, säger Berith Nilsson, personalplaneringschef vid LKAB.

Kvinnor välkomnas

Många kvinnor är intresserade av teknik och inom LKF har andelen kvinnor på ingen-jörsutbildningarna varit hela 40 procent, något LKAB välkomnar, eftersom de vill öka andelen kvinnor i företaget, från 11 till 13 procent till årets slut.

Även i Aitik finns goda möjligheter till jobb.

- Vi behöver ingenjörer med uppdaterad ingenjörskompetens. Företaget expanderar och vi behöver ersättningsrekrytera vid pensioneringar, säger Lars-Erik Olsson, personalchef Boliden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om