Läget för räddningstjänsterna i Vuollerim och Porjus hamnade i stora bekymmer när Vattenfall valde att dra tillbaka sitt bidrag till verksamheten som funnits under 23 år. Frågan har stötts och blötts under året och olika förslag på lösningar har presenterats. Personalen i Vuollerim och Porjus har kraftigt protesterat mor de eventuella nedskärningarna men gladde i juni när fullmäktigeförsamlingen tog beslutet att skjuta till medel som skulle rädda räddningstjänsterna kvar.
Nu är det annat ljud i skällan. Och reaktionerna åter kraftfulla.
– Vi blev väldigt förvånade när vi såg att fullmäktige den 31 oktober ska behandla ett ärende som betyder neddragningar. Det skulle betyda försämrad, viktig samhällsservice för invånare och besökare i hela kommunen, säger Louise K Larsson vid gruppen i Vuollerim.
Förslaget som kommer upp innebär minskad bemanning i Porjus till två och i Vuollerim till tre brandmän/befäl vilket sägs inte vara tillräckligt.
– Det blir en sämre beredskap, risk för fördröjning vid räddning, inte minst vid räddning med större resursbehov, och det kan inte garanteras att det finns full förmåga vid larm. Det går också stick i stäv med den pågående förstärkningen av civilförsvaret på grund av ökade externa hot från omvärlden och kommunens önskan om ökad en inflyttning, konstaterar Louise K Larsson och påpekar att det kan ta 50 minuter för gruppen i Jokkmokk att nå fram till ett larm i Vuollerimbygden.
Brandmännens Riksförbund har också synpunkter på ärendet i Jokkmokkspolitiken. De menar, som tidigare, att arbetsgivaren går fel väg som utgår från budget istället från bedömda risker och nödvändig organisation utifrån dessa.
Avslutningsvis säger ombudsman Magnus Krantz så här i sin protokollanmärkning gällande kommunens konsekvensutredning: "Man kan inte heller utläsa vem som deltagit och efter förfrågan så står det klart att inget skyddsombud deltagit. Därmed så betraktar BRF denna konsekvensutredning som ofullständig och ej kan godkännas".
– Brandmän och befäl i Jokkmokk, Vuollerim och Porjus ser att om beslut tas utifrån en alltför låg budget istället för att baseras på inventering av verkliga behov. Då är det garanterat att konsekvenserna blir en kraftigt försämrad säkerhet och skydd mot olyckor för alla kommunens innevånare. Precis som BRF säger.