Sedan två år tillbaka driver Victoria Andersson Restaurang Ájtte tillsammans med sin pappa Roland Andersson. Restaurangen serverar traditionella samiska rätter – och palt. Ganska omgående införde nämligen de nya ägarna begreppet paltonsdag – det vill säga en dag med palt på menyn.
– Min mamma Anki gör blodpalten så varje onsdag är hon på plats här i köket redan halv fem på morgonen. Det tar tid att göra blodpalt. Sedan ansluter Anitha Granström som jobbar här i köket runt halv sju. Då börjar hon med potatispalten som görs efter hennes mammas gamla recept, berättar Victoria.
Den nya traditionen har blivit en riktig succé där de allra flesta gästerna kommer tillbaka varje onsdag.
– Vi tänkte först att man kanske tröttnar på att äta palt så ofta, men bevisligen gör man inte det, säger hon.
– Varje paltonsdag ringlar sig kön fram här. Det blir nästan kaos, fortsätter hon skrattande.
Förutom Victoria och hennes pappa arbetar två personer till i restaurangen. Och så hjälper mamma Anki Andersson till också.
– Det roligaste med att driva restaurang är att få cred av gästerna när man lagat maten. Då blir man taggad att göra mer saker och införa nya rätter, säger Victoria.
Hon berättar att antalet gäster sakta men säkert ökat under de två år som familjen drivit verksamheten. Nu är förhoppningen att kunna bygga ut restaurangen inom kort.
– Folk tvingas vända i dörren för att det är fullt. Det är kul att många vill äta här, men tråkigt att det inte finns plats åt alla.
Just nu är det sommaruppehåll för paltonsdagen, men i slutet av augusti kommer traditionen att återupptas.