Johan Röstin tillträdde som ny styrelseordförande för Beowulf Mining i november 2022. Han efterträdde Sven-Otto Littorin som suttit två år på posten. Johan Röstin har bred erfarenhet av infrastruktur, logistik, kapitalinvesteringar och tillståndsprocesser och har, bland annat, varit vd för färjeoperatören Forsea och för Copenhagen Malmö Port AB.
Varför gruvsektorn?
– Jag har alltid gillat basindustri och näringar och arbetat med sådana projekt. Jag har ingen direkt erfarenhet av gruvor men den spetskompetensen finns i styrelsen, inte minst hos Ed Bowie (som efterträdde Curt Budge i Beowulfs styrelse, reds anm), konstaterar Johan Röstin som vi träffar i den helt nya kontorslokalerna efter Porjusvägen i centrala Jokkmokk. Här har det byggts i nästan ett helt år.
– Det är fint att kontoret äntligen står färdigt. Det är viktigt för oss för att stärka den lokala närvaron. Vi vill att alla ska kunna komma in om de har frågor eller annat som rör vår verksamhet i Kallak. Att finnas nära kommuninnevånarna är a och o för oss i vår fortsatta väg framåt. Vi ska vara ett modernt bolag med tydlig hållbarhetsprofil.
Tidigare vd för Jokkmokk Iron, Ulla Sandborg, valde hastigt att lämna för en tid sedan och med henne försvann även att antal konsulter. Någon ny vd är inte tillsatt, istället går Johan Röstin in som operativ styrelseordförande. Bolaget söker en projektledare för Kallak, en person med förankring i norr. Det är uttalat.
– Ulla valde att lämna, konsulterna likaså vilket gjorde att vi tappade en del tempo. Men jag trivs i den här rollen och nu går vi vidare. Som sagt, kompetensen av gruvverksamhet finns hos oss. Dessutom kan vi använda den allra senaste tekniken, och här går utvecklingen fort. Jag har i dagarna varit i kontakt med ett företag som är intressanta med en tekniklösning som vänder upp och ner på tidigare begrepp. Utanför alla boxar.
Hur ser du på framtiden?
– Vi ska göra allt för att arbeta hållbart och i samverkan med det lokala näringslivet och, inte minst, med samerna. Det är vår enda väg framåt, att lösa en hållbar gruvdrift med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi har 2,7 miljoner ton att avyttra. Det går att räkna på. En annan fördel.
Hur ser den ekonomiska bilden ut, aktien har fallit rejält?
– Ja, men hur mycket har aktier i andra bolag i branschen gått ner? Det pratas inte om det. Aktiemarknaden är svår, allt kan förändras från en dag till en annan.
Hur ser du på en eventuell transportlösning?
– Här tittar vi, som jag sade tidigare, på nya tekniklösningar men även, som tidigare, på Inlandsbanan. Vi har ett möte med deras styrelse under nästa vecka, de är fortfarande väldigt intresserade. Men i allt detta pratar vi även om hamnar. Narvik kör tomt en väg, det är inte hållbart.
Vad händer om domstolen ger samebyarna rätt?
– Jag ska inte uttala mig om det. Det vore inte rätt. Vi få helt enkelt vänta in utslaget.
Provborrningar och mätning av grundvatten samt geologiska undersökningar är genomförda och fortsätter. Det har även gjorts en arkeologisk undersökning i området. Här väntar bolaget på resultat. Däremot har miljökonsekvensbeskrivningens summering skjutits fram till senare delen av nästa år.
– Det tidplan som var lagd var inte realistisk, det var tidigt helt uppenbart.
Du är optimistisk?
– Ja absolut, med all respekt för alla inblandade.