De flesta restauranger och krogar i landet går på sparlåga eller rent av under till följd av coronapandemin.
Men i Jokkmokk tänds i stället en ny låga till liv när kompisarna Joel Forsman, Anton Bagge och Kristoffer Forsman ska öppna Krog Lokal.
– Det började mest som löst snack under en bastukväll i våras, men det blev fort mer och mer allvar. Eftersom flera ställen i Jokkmokk fått stänga eller bromsa verksamheten så kände vi att det fanns en lucka att fylla, säger Joel Forsman.
När de då fick möjligheten att ta över lokalen av Café Gasskas slog de till direkt. Och kring månadsskiftet oktober mot november hoppas de slå upp portarna för första gången.
Det är främst den erfarne kocken Joel Forsman som kommer stå för den dagliga driften.
– Vi vill tilltala alla med vår mat. Det ska inte behöva kosta 800 spänn bara för att man vill gå ut och ta en bit mat med dryck. Tanken är att ha variation på menyn så det går att ta en enklare rätt runt hundralappen också, det ska finnas både enkelt och lite lyxigare, säger han.
Hur tänker man som öppnar ny krog samtidigt som andra tvingas stänga?
– Asså hur än verkligheten är just nu så måste man ändå försöka se positivt. Vi har såklart restriktioner som ska följas men som jag ser det har vi en perfekt lokal för att ha lite mindre folk i den. Som vi räknat kommer vi klara driften länge med rådande restriktioner men förhoppningen är ju att det ska luckras upp lite, säger han.
Tidigare gick krogen Arctic Deli under i Jokkmokk. Hur ska ni lyckas?
– Vi siktar på en bredare kundkrets men också variation i menyn beroende på årstid. Under Jokkmokks marknad och turistsäsongen på sommaren så anpassar vi menyn efter det, för det är då de största intäkterna görs. De vill prova våra lokala råvaror och vilt.
– Övriga tiden av året ska det anpassas för lokala invånarna. De har i regel frysen full med vilt och fisk, så de vill ha annat också. Lite tapasbrickor och dylikt. Det ska vara en mötesplats för jokkmokkarna, säger Joel Forsman.
Till vardags tänker krögarna köra lunchservering. Joel Forsman upplever att det finns en lucka att fylla där eftersom många restauranger nyligen slutat med det.
De ska även utveckla cateringverksamhet som de menar knappt finns i Jokkmokk.
– Jag tror så fruktansvärt mycket på det här. Vi är grymt laddade på att köra igång och känner att det kommer bli riktigt kul, säger Joel Forsman.