Ny författarskola i Jokkmokk

Just nu pågår rekryteringen av elever till en ny författarskola som ska drivas under 2014 – med Jokkmokk som utgångspunkt.Tio deltagare ska väljas ut. – Ambitionen är att det ska finnas sex tryckfärdiga manus vid projektets slut, säger initiativtagaren Maria Vedin.

Foto: Jan Bergsten

JOKKMOKK2014-02-06 06:03

Författarskolan riktar sig till samiska skribenter som vill förverkliga sina skrivardrömmar.

Maria Vedin har sett potentialen hos samiska skribenter kursen Kreativt skrivande som hon håller på Luleå tekniska universitet.

Extra laddning

– Några av dem var riktiga stjärnor men det är svårt för samiska författare att komma fram och få texterna utgivna, säger Maria Vedin.

Hon tycker att texterna skrivna av samer har en extra laddning.

– Jag tror man kan sammanfatta det i att de har ett engagemang, för det kulturella och för rötterna, som skiner igenom i texterna.

Meningen är att deltagarna ska skriva på sin egen samiska språkvariatet.

– Men de får översätta texterna till mig. Grunden är att det ska vara bra texter, det är det jag ska jobba med. Dramaturgin, karaktärsgestaltningen och så vidare. Sedan knyter vi andra personer till projektet som kan titta på språkbiten till exempel. Vi hoppas också att texterna ska kunna översättas till svenska, säger Maria Vedin.

Igång i mars

Vilken typ av texter är aktuella?

– Skönlitterära. Men vi är öppna för dokumentära också. Sakprosa kommer vi nog inte att syssla med. Sedan hoppas vi på nyskapande samiska texter. Det är lite upp till vad deltagarna kommer med.

Samernas utbildningscentrum är huvudman för projektet, som också medfinansieras av Sametinget och EU. Totalt handlar det om 800 000 kronor för 2014. Författarna ska träffas sex gånger i Jokkmokk under året.

Den 14 februari går ansökningstiden ut och Vedin ämnar dra igång författarskolan igång i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om