Nu ska dammen hålla tätt i 10 000 år
Under åren 2002-2007 gjordes de stora jobben för att höja dammsäkerheten i Luleälven. Nu är "restjobben" i sitt slutskede.- Vi passade på när vi fick ned vattenytan, säger Peter Stedt informatör på Vattenfall.
Huvudfixpunkten ligger på 462,86 meter över havet.
Foto: Kurt Engström
- Det var intensivt, mycket massor som skulle flytta, säger arbetsledaren Leif Ritzén.
En och annan maskin och människa syns dock till.
Dammsäkerhetshöjande åtgärder är bland annat byte av utskovsluckor, förbättrat erosionsskydd, höjning av dammar och nya mätutrustningar.
Extra stöd
Åtgärderna görs för att ytterligare förstärka säkerheten vid dammarna, säkerhet mot det så kallade 10 000-årsflödet det vill säga det extremt höga flöde som (i takt med klimatförändringarna) kan komma att inträffa inom 10 000 år.
- Det syns på gamla dammen att den har höjts två gånger, konstaterar Leif Ritzén och tillägger att man lagt på extra stöd från vattnet upp till erosionsskyddet. Allt för att klara påfrestningarna från vågor och is.
De pegelfundament som sätts på plats ska användas till manuell avläsning av nivåerna.
- Vi ska gå ända hit upp med fundamenten, säger Ritzén och pekar på vägen ovanför.
10 000 vattenfyllda Globen
Just årstiden verkar passa bra för arbetena, vårfloden har ännu inte kommit igång på riktigt. Dessutom har mycket kraft gått åt under vintern, varför nivåerna är extra låga.
- Vi får inte gå under 423 meter, nu ligger den på 426, säger Stedt och förtydligar att dämningsnivån ligger på 453 meter över havet.
Som förestagångsbesökare slås man av de väldiga magasinen.
- Sex miljarder kubikmeter vatten, det motsvarar 10 000 Globen, säger Stedt och berättar att den damminspektion som gjordes 2007 visade på detaljer som behövdes rättas till. Vilket nu sker.
- Vi har egen kontrollverksamhet. Men det är länsstyrelsen som har tillsynsansvaret, fortsätter han och betonar att de experter som Vattenfall anlitat kan stoppas av länsstyrelsen, som har vetorätten.
Enligt honom sker det ständigt nya investeringar vid dammarna. Sedan 2002 har Vattenfall investeras 1,5 miljarder kronor i åtgärder och fram till 2013 handlar det om ytterligare en miljard.
Alldeles dött är det dock inte vid Suorvadammen. Dagligen ses dammen till, en gång i veckan dessutom en grundligare tillsyn och en gång i månaden en ännu mer omfattande.
- Vi har visuell syn av dammen och ser till att folk inte håller på med något.
Läckage
Trots sin storhet handlar det om ett mycket litet läckage, i genomsnitt 10 till 15 liter per sekund.
Per-Arne Hederyd, från Överkalix, är i full färd med att gjuta pegelfundamenten. Ungefär 15 återstår innan jobbet är klart:
- De måste bli färdigt innan vattnet kommer, säger han och berättar att vädret kan vara besvärligt. Att det för någon dag sedan kom en decimeter snö.
Under arbetsveckorna, måndag till torsdag, bor han i ett av Vattenfallhusen.
- Jag veckopendlar. Det är 30 mil enkel väg, fortsätter han samtidigt som han berättar att arbetsdagarna är rätt långa, från 6 till 19. Att det därför är skönt att vara ledig fredagar.
Vietaskuppen
Leif Ritzén tar sig tid att minnas tillbaka, till tiden för Vietaskuppen.
- Då jobbade jag här. Det var poliser överallt, säger han och skrattar till minnet av hur avlöningspengarna fraktades då - i en vanlig Volvo.
Han konstaterar också att åren gått sedan han började med Liggaprojektet. Med ett kortare avbrott har han varit 100-årsjubilerande Vattenfall trogen i över 30 år.
- Det är stora anläggningar.
Fakta Suorva
Fotnot: Sveriges största vattenmagasin är Vänern.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!