Nu gäller det att hålla i plånboken

JOKKMOKK. Vid det sista fullmäktigemötet före sommaren meddelade ekonomichefen att det är dags att hålla i plånboken, för nu väntar tuffa tider. Invånarantalet har minskat, avfallshanteringen har blivit dyrare och de fria bussresorna kostar pengar.

Jokkmokk2008-06-17 06:00
I Jokkmokk kommun bor 5379 invånare. Under det senaste 12 månaderna har 44 personer flyttat, 28 har dött, nio barn har fötts, 36 personer har flyttat in. Totalt är siffran minus 118.
Siffrorna presenterades av ekonomichef Anders Nygårds under fullmäktigemötet i går.. Det är inte fråga om någon djup kris, men anledning finns att hålla i plånboken detta år och framförallt under det kommande året. Budgeten har försämrats med 14 miljoner kronor.
-Det är mest oroväckande inför 2009. En otroligt tuff utmaning väntar framöver. Bedömningen för i år är att vi klarar balansräkningen och gör ett positivt resultat med 1,1 miljoner plus vilket är 2,5 miljoner sämre än budgeterat, säger Anders Nygårds.
Sluta slösa
Sixten Eriksson, (s) tyckte att det var dags att reflektera.
-År 2007 hade vi plus åtta miljoner kronor, då betalade vi in sju miljoner på lån, ett hyfsat bra resultat. Har vi tappat budgetdisciplinen. Delar vi ständigt ut extra anslag och extra pengar så är det svårt att klara budgeten 2009. Vi måste lägga mer krut på etableringsfrågor, då får vi folk, säger Sixten Eriksson.
Kommunalråd Anna Hövenmark (v) ifrågasatte varför rikedomar från vattenkraften inte stannar i Jokkmokk. Om Vattenfall kunde flytta sina kraftverk till Stockholm så skulle de göra det, menar hon.
Mats Dahlström (mp) funderar på att höja kommunalskatten med 50 öre.
-Det skulle dra in fyra miljoner, säger han.
Jämställdhetspris
Jämställdhet var för övrigt temat för årets sista kommunfullmäktige före sommarlovet. Centerpartiet delade ut sitt jämställdhetspris till Jokkmokks förskolor och skolor för det uppmärksammade genusarbete som utförts i skolorna.
Ett medborgarförslag från Katarina Edholm och Monica Larsson tog upp orättvisor mellan män och kvinnor på arbetsplatser i Jokkmokks kommun. Män inom tekniska förvaltningen har rätt till arbetskläder men inte kvinnor inom barnomsorgen. Personalchefen menar att anställda i de mansdominerade yrkena har fler regler att följa då det gäller skyddsutrusning men att problemet går att lösa med inköp av överdragskläder för barnomsorgspersonalen. Fullmäktige röstade ner förslaget med reservation från s-gruppen.
Birgitta (S)iljelöf kommunalråd?
Jämställdhet i politiken diskuterades i punkten nio. Här blev het debatt. Birgitta Siljelöf (s) ifrågasatte Alliansens goda vilja då endast en ordförande av tio är kvinna. Hon avslöjade i en bisats att hon blivit tillfrågad av socialdemokraterna om hon ville ställa upp som kandidat till kommunalrådsposten. Hon avstod, men ansåg att det visar på s goda vilja.
-Det är ingen lek att vara fritidspolitiker, det krävs så mycket tid och engagemang att kvinnor kanske väljer bort politiken, säger Anna Hövenmark (v).
80-talister saknas
Henrik Blind (mp) undrade hur hett det egentligen är att engagera sig politiskt i dag. Ett folkstyre får inte bli elitistiskt, säger han.
-Alla ska med, ung som gammal, kvinna som man. Hur många 80-talister har vi i denna församling, säger han.
Fullmäktigemötet innehöll även ett intressant föredrag. av biolog Mats Karlström, om jokkmokkskogarna och det aktuella naturvårdsprojektet Ekopark Vuollerim som invigdes förra veckan.
Under mötet överlämnade kommunalrådet Anna Hövenmark en gåva till till avgående kommunchefen Claes Markusson som lämnar kommunen efter lång och trogen tjänst.
Beslut i korthet
Kommunen beslutade att satsa 96 miljoner kronor för investeringar under de tre närmaste åren.
Ingen torsk ska serveras på kommunens mattallrikar.
Trafiksituationen på Storgatan ska ses över.
Avsmalning av vägar ska prioriteras i stället för farthinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!