Nu försvinner också helgjouren på hälsocentralen

Förra hösten försvann läkarjouren under veckorna. Nu tas även helgjouren vid Jokkmokks hälsocentral bort. "Det är synd med vår unika kontinuitetskompetens", säger läkaren Markus Beland.

Markus Beland, läkare, menar att Regionen inte tar tillvara på Jokkmokks kontinuitetskompetens.

Markus Beland, läkare, menar att Regionen inte tar tillvara på Jokkmokks kontinuitetskompetens.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2020-12-22 19:30

Att detta händer nu kommer inte som någon överraskning men Markus Beland tycker fortsatt att det är att felhushålla med regionens resurser, något han påpekade redan 2019. Då skulle läkarjouren försvinna och patienterna skulle istället kommunicera med en läkare vid Gällivare sjukhus via länk vid kontakter under jourtid.

– Kontinuitetskompetens är ett bra ord. Vi har en unik situation i Jokkmokk med läkare som varit här mycket länge och vi har vuxit ihop med bygden. Men jag ska ärligt säga att jag absolut inte vill skrämma upp någon. Gällivare kan erbjuda en vård som inte vi kan och det har fungerat. Samtidigt som jag fortfarande tycker att det två miljoner som skulle sparas är småpengar i sammanhanget.

När läkarjouren plockades bort så sas det att en utvärdering skulle göras under januari 2020.

– Jag har inte hört vad utfallet blev men på något sätt kändes det som om allt redan var klart. Vi hade ett flertal möten men kom liksom inte närmare varandra, fortsätter Markus Beland.

Linda Frohm, moderat regionråd, hade en aktiv del i utvecklingen och berättar vad utvärderingen kom fram till:

– Utredningen visade ingen som helst försämring för de patienter som besökt hälsocentralen i Jokkmokk. Vi såg inte heller någon ökning av akutresorna till Gällivare med ambulans. Det är viktigt att påpeka i sammanhanget att om du blir riktigt sjuk, stroke, hjärtproblem eller annan svår sjukdom, så tas ingen svängen förbi hälsocentralen, utan då ska du till Gällivare omedelbart. Jag känner dock att vi har varit dåliga på att kommunicera ut våra argument för att medborgarna ska kunna känna sig trygga. För de kan de verkligen, säger Linda Frohm.

Markus Beland känner att läkarna i Jokkmokk nu blir en typ av kontorsläkare med mindre närhet till patienterna och till hälsocentralens övriga personal. Han påpekar gång på gång vikten i kontinuitet, vilket i sin tur skapar trygghet.

– Välfärd kostar, den går inte att spara bort.

Linda Frohm menar i sin tur att Jokkmokk har bättre resurser per innevånare än många andra hälsocentraler och därmed också bättre service.

– Om vi ser till helheten så finns det större läkarresurser under dagtid vilket ger patienterna snabbare hjälp vilket i sin tur leder till färre akut sjuka. Jokkmokksborna kan vara stolta över och trygga med en extrem tillgänglighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!