Nu är vargen märkt

Jokkmokk. Vargen i Jokkmokk är nu märkt med GPS-sändare och under uppsikt av länsstyrelsen.- Nu kan vi se hur den rör sig och hålla koll på om den åstadkommer ytterligare skador för rennäringen, säger fältchef Karina Lövgren.Nästa vecka tar Naturvårdsverket beslut om eventuell skyddsjakt.

Vargen i Jokkmokk är märkt. Här med naturbevakaren Tomas Hansén. Fotograf: Jan Stuge, Länsstyrelsen

Vargen i Jokkmokk är märkt. Här med naturbevakaren Tomas Hansén. Fotograf: Jan Stuge, Länsstyrelsen

Foto:

Jokkmokk2007-01-13 00:00
Att märka en varg är lätt enligt rovdjursforskare Peter Segerström.

- Det är att hitta vargen och komma den nog nära som är det stora jobbet och det gör vi både från luften och med folk på backen som åker skidor eller skoter, säger han.

Jokkmokksvargen lokaliserades redan på måndagen men inte förrän på torsdagseftermiddagen kom man vargen så nära, i området kring Karatssjön, att det gick att märka den.

- Ofta är vargen i närheten av bytesdjur eller i områden där bytesdjur har varit och det finns rikligt med spår av som i det här fallet renar. Därför kan det vara väldigt svårt att se vargspåren, säger Segerström och fortsätter:

- När man väl fått ögonkontakt med vargen - vilket tog fyra-fem timmar i går (läs torsdag) - driver man den mot en plats där det inte är skog. Det kan vara en sjö, en myr, ett kalhygge eller fjäll - en yta där vi kan gå ned och komma den närmare med helikoptern. Vi ligger och styr vargen på avstånd och när vi ser att vi har möjlighet till träff skjuter vi iväg en pil. Det är en stor projektil som är väldigt vindkänslig, så man bör inte vara mer än fem till sju meter ifrån vargen.

Blir det träff stiger helikoptern igen och följer vargen på avstånd tills den somnat, vilket tar tre-fyra minuter. Därefter är det dags att gå ned och göra märkningen.

Hålla koll

- Vargen sover ett par-tre timmar och i går tog det fem timmar innan den var helt tillbaka och vi ansåg att vi kunde lämna den. Det gäller att hålla koll så den inte går ned i någon kallkälla eller råkar ut för något annat innan den är stabil igen. Man får också se till så den inte går ned i temperatur, i går kväll var det ju så kallt som 30 minusgrader i luften, säger Segerström.

Enligt länsstyrelsens fältchef, Karina Lövgren hålls nu fortsatt uppsikt på vargen - hur den rör sig och om den åstadkommer ytterligare skador för rennäringen. Detta sker både ute på fältet och genom sändaren den märkts med. Nästa vecka tar Naturvårdsverket beslut om huruvida skyddsjakt ska tillåtas.

Tror ni att det här är Pessinkivargen?

- Det rör sig om kvalificerade spekulationer. Visst finns möjligheten att den kan ha kommit till Jokkmokksområdet och det kan också vara någon av vargarna som synts i Västerbotten som rört sig uppåt. Vi hoppas på att få DNA-svar så snart som möjligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om